Spara på matutgifter

Text
  • Utnyttja dina lager - töm frys, kyl och skafferi! Plocka själv bär, svamp m.m. och fiska, jaga om du har möjlighet.
  • Gör större satser mat och frys ned så spar du både tid och energi.
  • Vintern är en lämplig tid att frosta av frysen -> minskade elkostnader.
  • Laga maten själv, färdigmat och halvfabrikat är dyrare och åstadkommer även betydligt mera avfall, som sedan medför kostnader.
  • Baka brödet själv.
  • Kasta inte mat utan var kreativ och förvandla överbliven mat till nya spännande rätter.
  • Utgå från kostpyramiden då du planerar maten. Basen (det man skall äta mest av) utgörs av förmånliga livsmedel såsom spannmål, potatis och andra rotfrukter.
  • Planera matlagningen så vinner du både tid och pengar. Du kan t.ex. göra menyn för en vecka och inköpslistor utgående från menyn.
  • Undvik impulsköp; det gör du genom att undvika att utsätta dej för frestelser, dvs. handla endast några gånger i veckan, handla då du är mätt.
  • Kolla enhetspriserna (jämför priserna). Stora förpackningar är ofta billigare, men inte alltid, och man bör använda varan innan den far illa för att det skall bli billigare.
  • Välj ett billigare alternativ (t.ex. soppkött, ej filé till soppa, grönsaker enligt säsong –på vintern är t.ex. tomater och sallad dyrt medan kål och rotfukter är billigare).
  • Tänk på mellanmålen; undvik chip, godis m.m., ät hellre smörgås, frukt, joghurt, gröt.
  • Utnyttja specialerbjudanden, bonus mm. – men med eftertanke.
  • Köp rabatterade ”äldre” varor som fortfarande är bra. Ta lunchen med hemifrån, t.ex. rester är billig lunchmat.