Hemlagad yoghurt

Artikel

1 liter lättmjölk eller gammaldags mjölk
4 msk turkisk eller grekisk yoghurt

Häll mjölk i en rymlig kastrull (gryta är bra för den håller värme) och värm upp mjölken ända till att den börjar skumma. Det är viktigt att röra om lite då och då, för annars riskerar mjölken att brännas vid. Ta kastrullen av plattan och låt mjölken svalna, temperaturen ska ner till 38–39 grader. Häll mjölken i en djup skål om du inte vill laga yoghurt direkt i kastrullen. Lägg 4 msk yoghurt i en annan skål, häll i 1 dl av den varma mjölken och blanda ihop. Häll blandningen i den varma mjölken och rör om ordentligt. Lägg på locket, ställ grytan i en 50 graders ugn och stäng av värmen. Låt stå i cirka 3–4 timmar eller tills yoghurten har stelnat.

Hållbar i kylskåp: 3-4 dagar.