Snabbare ärtsoppa

Artikel

4 dl halva torkade ärtor
2 morötter
1 bit (cirka 80 g) rotselleri
1 tsk mejram
1 tsk timjan
1⁄2 tsk salt
1 l vatten
1⁄2 rödlök
(100 g rökt skinka eller kalkon) 

  1. Skala och ansa morötterna och rotsellerin. Skär i bitar.
  2. Lägg ärthalvorna i en sil och skölj under kallt vatten. 
  3. Lägg ärter, morötter, rotselleri och kryddor i en kastrull. Häll vattnet över. 
  4. Koka i cirka 45 minuter på svag värme. Smaka av med salt. 
  5. Hacka rödlöken fint och skär skinkan i bitar. Lägg upp i skålar och låt var och en plocka rödlök och skinka på soppan. 

Tips! Du kan även koka ärtsoppan på ärtkross. Koka upp ärtkross under omrörning (det brinner lätt i botten). Låt sjuda i 20–30 minuter.