Potatiskex med ostdipp

Artikel

Cirka 30 stycken

50 g smör
75 g kokt potatis
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl sesamfrön
Ägg till pensling
Garnering:
Chiliflakes
Flingsalt
Sesamfrön

Mosa den varma potatisen med smöret i en skål. Banda torra ingredienser i en annan skål. Arbeta in de torra ingredienserna i potatis-smörblandningen till en smidig deg. Låt degen dra i kylskåpet 30 minuter. Dela degen i två bitar och kavla ut en avlång platta, cirka 3 mm tunn. Pensla plattorna med ägg och strö på valfri garnering. Skär cirka 2 cm breda stänger av plattorna. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills kexen fått fin färg. Servera kalla till dipp eller till soppa.

 

 

Ostdipp

75 g mjukt smör

½ burk kvarg

100 g riven gräddost

75 g blåmögelost

1 vitlöksklyfta

½ dl finklippt persilja

2–3 msk mjölk

1 krm svartpeppar

 

Smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienser förutom mjölken till en dipp. Tillsätt sedan mjölken tills dippen är av önskad koncistens.