Purésoppa för 10

Artikel

½ kg potatis av mjölig sort
1 kg broccoli
1 kg blomkål
5 stora grönkålsblad
3 färsklökar med blast eller 1 purjolök
3 vitlöksklyftor
3 msk olja
2 grönsaksbuljongtärningar
Cirka 2 liter vatten
150 gram smältost 

Skala potatisen och klyv i mindre bitar. Ansa kålen och skär i mindre bitar. Observera att stammen är ätbar och kokas med i soppan. Skölj löken och skiva. Skala vitlöken och skiva. Fräs löken i olja. Koka upp vatten och tillsätt buljongen, låt koka i 10 minuter. Tillsätt övriga grönsaker, låt koka mjukt. Purea soppan med stavmixer och tillsätt smältosten i soppan. Smaka av, behövs det mera kryddor eller salt? Justera konsistensen enligt smak. Soppan blir rätt tjock då den kallnar så späd ut med vatten/ buljong till följande dags lunchsoppa.