Fiskbullar i spenatsås

Artikel
4 portioner
 
  • 400 g fiskfilé (gädda, gädda och regnbåge eller gädda och lite rökt fisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 dl vatten för en lös smet, 1 dl vatten för en fastare smet
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 ägg

Forma till runda bullar med hjälp av våta händer eller två skedar. Bullarna doppas direkt ner i spenatsåsen och tillreds (stelnar) i såsen.

SPENATSÅS

  • 300 g färsk spenat eller nässlor
  • 3 msk smör eller margarin
  • 3⁄4 dl vetemjöl
  • 5 dl fisk- eller grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde eller gräddmjölk (grädde + mjölk)
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Skölj färsk spenat eller nässlor och koka upp en kastrull med vatten. Förväll spenaten eller nässlorna i kokande vatten i några minuter. Häll av i durkslag, spola spenaten i kallt vatten och hacka den eller nässlorna i små bitar. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölet. Rör om hela tiden och vispa i buljongen (vatten + buljongpulver) så att du får en slät sås. Tillsätt lite grädde eller mjölk samt kryddor. Lägg i spenaten/nässlorna. Låt koka upp och koka på svag värme. Tillsätt fiskbullarna i omgångar och låt dem koka och stelna till fasta fiskbullar i såsen. Servera med nykokt potatis och tomat- och löksallad.

TOMAT- OCH LÖKSALLAD

  • Blandade cocktailtomater
  • 1 knippe gräslök
  • Vinäger
  • Olja
  • Örtsalt
  • Svartpeppar

Finklipp gräslöken i en salladsskål. Häll över vinäger och olja. Strö över örtsalt och svartpeppar. Blanda ner hela eller skurna cocktailtomater