Saltad svamp

Artikel

Lämplig svamp att salta är olika riskor ex. skäggriska, pepparriska

Ta till varje liter förvälld svamp, cirka 2 dl grovt salt

​Rensa svampen. Skär den i stora bitar, små svampar kan vara hela. Förväll svampen i rikligt med vatten i 10 minuter. Häll bort vatten och spola svampen kall. Låt den rinna av mycket väl. Pressa med handen ut så mycket vätska som möjligt

Metod 1: Saltlag (riskor konserverade i saltlag kräver ingen urlakning.)
Koka svampen som vanligt, häll bort kokvattnet. Låt svampen koka ytterligare några minuter i saltlag. Koka saltlagen enligt följande: mät upp 100 gram grovt salt och 1 liter vatten. Koka upp tills saltet lösts upp. Ta upp svampen med hålslev. Placera i rena burkar och slå över av den något avsvalnade saltlagen. De lämpar sig till mat direkt efter sköljning. 

Metod 2: Saltning
Varva svamp och salt i lämpligt kärl av glas eller plast. Se till att understa och översta lagret är salt. Lägg ett fat eller fyll en plastpåse med vatten. Tillslut den väl och lägg den som tyngd ovanpå. Se till att svampen ligger nere i den lag som bildas efter ett par dagar. Lägg på lock och förvara svalt. Vattna ur svampen innan den skall användas i rikligt med kallt vatten, 8–10 timmar eller över natten. Man kan också koka ur svampen i 2–3 omgångar vatten för att på så sätt göra den god att äta eller tillreda.

 

Saltad svamp är god i svampsallad. Receptet hittar du här.