Svartrötter med körvelsås

Artikel

(4 portioner)

  • 1 kg svartrötter

Körvelsås

  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk rypsolja
  • 5 dl god grönsaksbuljong
  • Gärna saften (och skalet) av en citron, ekologisk
  • Salt och peppar
  • 2 dl finhackad körvel
  • 50 g smör

Skala svartroötterna och skär dem i ca 7 cm laånga stänger. Lägg dem efter hand i kallt citron- eller mjölvatten, annars missfärgas de lätt. Koka svartrötterna mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Till skillnad från många andra vegetabilier så lämnas inte svartroten al dente, utan kokas mjuka.

Fräs schalottenlöken i olja och slå på buljongen. Låt koka ihop tills hälften återstår. Pressa i citronen och smaka av med salt och peppar. Mixa buljongen slät med körvel. Tillsätt smöret och mixa ytterligare till en fluffig sås. Servera till den nykokta svartroten. Toppa gärna med lite rostade pinjenötter och finhackad körvel.