Linsbullar

Artikel
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2–3 potatisar
  • 2 dl röda linser
  • Ca 4 dl grönsaksbuljong
  • Salt & peppar
  • Olivolja

Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i olivolja utan att det tar färg. Skala och tärna potatisen. Rör ned det tillsammans med linserna i löken. Låt alltsammans fräsa ihop någon minut, häll sedan på buljongen och sänk värmen. Koka linserna i ca. 20–30 minuter eller tills alltsammans är mosigt. Späd med mer vätska ifall det kokar torrt. Det får inte vara mer vätska än nödvändigt, då bullarna annars blir för lösa. Gaffelmosa den varma linsröran och krydda med salt och peppar. Låt smeten svalna helt, då den också tjocknar. Låt den gärna stå kallt till nästa dag.

Forma små bullar, rulla dem gärna i kikärtsmjöl eller annart grövre mjöl. Stek i smör eller margarin. Pröva på att rulla dem i sesamfrön, hackad mandel eller nötter.