Köfte & tabouleh

Artikel

För att variera grillningen och matlagningen i sommarvärmen passar det med lite mat från Turkiet.

Köfte

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk färsk finhackad bladpersilja
  • 2 msk färsk finhackad koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 dl mjölk
  • Salt och peppar efter smak

Finhacka löken, vitlöken, persiljan och koriandern. Blanda köttfärs, lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, salt, peppar och mjölk. Rör till en jämn smet. Forma färsen till 8 stycken järpar. Grilla eller stek runt om.

Tabouleh

  • 3 st ägg
  • 1 dl mynta
  • 2 dl svarta oliver, urkärnade
  • En halv zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 250 gram couscous

Koka upp vatten med en grönsaksbuljongtärning, en pressad vitlöksklyfta, olivolja och ca 1/4 dl saft från en pressad citron. Häll den varma buljongen över couscousgrynen och låt dem svälla ca 15 minuter. Hårdkoka äggen. Skär grönsakerna i små tärningar och blanda dem, oliverna och myntan med couscousen. Spara några oliver till garnering. Smaka av med salt. Garnera med äggklyftor och resten av oliverna. Salladen är god både varm och kall.