Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Artikel

4 portioner

Ingredienser

  • 500 g nöt yttre eller inre filé
  • 4 msk havssalt
  • 2 tsk hela vitpepparkorn
  • 2 tsk hela svartpepparkorn
  • 1⁄2 dl gräslök
  • 1⁄2 dl persilja
  • 2 msk rypsolja
  • 1 vitlöksklyfta

För ytan:

  • 1⁄2 dl extra gräslök
  • 1⁄2 dl extra persilja

Krossa havssalt, peppar, örter och vitlök i en mortel och tillsätt oljan. Gnid in blandningen i köttet. Rulla in filén i plastfilm så det blir en spånd rulle och låt stå i kylskåpet i 24 timmar. Skrapa bort örterna från köttytan och massera in de färska örterna och linda in i ny plast- film och ställ i frysen över minst en natt. Ta ut fileé cirka 20 minuter innan servering och skär den i tunna skivor medan den ännu är frusen.


Karamelliserad rödlök

  • 3 rödlökar
  • 3 msk rypsolja
  • 3 msk brunt socker
  • 3 msk smör
  • 2 1⁄2 msk rödvinsvinäger
  • Salt, svartpeppar

Skala och dela löken. Skiva den i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och tillsätt oljan och löken. Bryn på svag värme, utan att löken tar färg, i cirka 20 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta och karamelliseras, häll i vinägern. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pepparrotssås med äpple

  • 2 dl creme fraiche
  • Salt, svartpeppar
  • 2 msk riven pepparot
  • Gräslök för garnering
  • 1 syrligt ekologiskt äpple i tärningar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i två timmar.
Garnera med rikligt av gräslök. Servera köttet med pepparrotssås, karamelliserad rödlök och en fräsch potatissallad