Äppelkaka

Artikel

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl socker
  • 3 st ägg (eko)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl speltmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • saften av ½ citron
  • 4–5 inhemska äpplen
  • 1–2 msk socker
  • 2 tsk kanel

Anvisningar

Smörj och bröa en rund kakform som rymmer 1 ¾ liter. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och rör den jämn. Tillsätt citronsaften. Häll smeten i formen. Tryck ner 3–4 äpplen, skurna i klyftor. Strö över socker och kanel. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Servera kakan med vaniljglass, sås eller yoghurt. Passar som dessert men också till kaffetåren.