Älgstek

Artikel

Ingredienser

Beräknat för 4 portioner

  • 1 kg älgstek med eller utan ben
  • 1 lök 1 morot
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 3 vit- och 3 svartpepparkorn
  • 3 ansjovisfiléer
  • 1 msk vinäger
  • 2–3 dl vatten
  • Sås: 4 dl sky, 2 ½ msk vetemjöl, 1 dl grädde

Anvisningar

Bryn steken runt om i lite smör i en stekgryta eller stekpanna. Skala löken, skär den i klyftor och låt den bryna med. Skala och dela moroten. Tillsätt morot, salt, lagerblad, pepparkorn, ansjovisfiléer och vinäger. Späd med lite av vattnet. Efterstek (bräsera) under lock på svag värme tills köttet känns mört, 1–1½ timme. Ös då och då med skyn och späd med mera vätska om så behövs. Kolla att vätskan inte kokar bort helt. Ta upp steken, täck den med t.ex. smörpapper eller folie och håll den varm. Sila skyn i en kastrull. Späd den med vatten och buljong till angiven mängd. Rör ner vetemjölet utrört i lite kallt vatten. Låt såsen koka 3–5 minuter. Späd under tiden med grädden. Smaksätt eventuellt med salt, peppar och ansjovisspad. Skär köttet i skivor.