Lammgryta

Artikel

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött, lammrygg med ben
  • 4–6 lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 g saffran
  • 1 l vatten
  • hönsfond
  • 10 st torkad aprikos
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 knippe koriander
  • Dekorering/servering: 20 st torkad aprikos, 1 dl rostad mandel, 2 dl naturell yoghurt

Anvisningar

Skala och skiva lök och vitlök. Bryn köttet i olivolja i en gryta, i omgångar. Ta tillvara smaken i pannan, stekskyn. Krydda med salt och peppar. Lägg allt kött i grytan och tillsätt, lök, vitlök, kanelstänger och saffran. Häll över vatten/sky och kycklingfond. Låt koka upp och sjud sedan i 1–1½ timme tills köttet är riktigt mört. Halvera aprikoserna och tillsätt dem i slutet av kokningen. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten. Blanda ner i grytan och tillsätt även hackad koriander. Rosta mandeln och strö över dem och aprikoser innan servering. Servera grekisk eller turkisk yoghurt till.