Franskt bondbröd

Artikel

Det här är bland det godaste man kan baka själv. Brödet blir inte surt, utan syrligt med fin och fyllig smak och god skorpa. Ett hållbart bröd, som naturligtvis går att frysa.

Ingredienser

  • 8 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2½ dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetekli
  • 1½ msk salt
  • ca 12 dl vetemjöl

Anvisningar

Dag 1 (surning av deg): Mät upp mjölet i en degbunke. Slå på 4 dl kokande vatten, rör kraftigt till en gröt. Täck in skålen med plastfilm och låt degen stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2: Ljumma 4 dl vatten och rör ut jästen i det. Arbeta in ?gröten? som gjordes dag 1 samt salt. Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper kanterna och arbeta degen slät. Jäs den i 1 timme, övertäckt. Ta upp den på mjölat bakbord och älta degen. Baka ut degen till två runda limpor och lägg dem på plåt med papper på. Låt jäsa under bakduk ytterligare 2 timmar. Grädda nederst i ugnen i 175º grader, cirka 1 timme eller tills brödet känns ihåligt när du knackar på det.