Gratinerade rotfrukter

Artikel

Välj vilka rotfrukter eller grönsaker som helst! Utnyttja kokvattnet från grönsakerna, vätskan används i denna rätt till såsen.

Ingredienser

  • 750 g kokta rotfrukter, palsternacka, rotselleri, svartrot

Gratängsås

  • 1½ msk margarin eller smör
  • 4 dl grönsaksbuljon
  • kokvatten
  • mjölk
  • grädde
  • 1 äggula
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 1 krm muskot
  • ½–1 dl riven ost

Anvisningar

  1. Lägg de väl avrunna lätt kokta rotfrukterna i en smord ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med vätskan under omrörning och låt såsen koka 3–5 minuter, rör i den ibland. 
  3. Låt såsen svalna något och rör i äggulan. Smaksätt.
  4. Slå såsen på rotfrukterna och strö över osten. 
  5. Gratinera i 250 grader i 10–15 minuter.