Kalakukko

Artikel

En hel måltid inbakat i rågbröd. Förutom fisk kan även rotsaker, svamp och kött bakas in. Receptet är beräknat för fyra personer. Arbetsinsatsen är minimal men med tanke på gräddningstiden är kukkotillverkningen ett helt söndagsprojekt för den moderna människan, men väl värt att pröva!

Ingredienser

  • 1 kg fisk (abborre, mujka, lake)
  • 200 g bacon
  • ½–1 msk salt

Skal

  • ½ l vatten
  • 15 dl rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt

Anvisningar

  1. Blanda ihop en stadig deg, arbeta den länge och väl, så blir den seg.
  2. Kavla den till en oval platta som är tjockare i mitten än vad kanterna är. Skär ev. fisken i mindre bitar och skär bacon i tunna skivor. Rada fisk, bacon växelvis mitt på degplattan och salta lite emellan.
  3. Fukta degkanterna och lyft dem mot mitten och nyp i hop dem så att degen stängs till ordentligt. Släta degen med våta händer och ställ i ugnen i 250 grader. Låt den vara i ugnen i fem timmar.
  4. Sänk temperaturen efter 2 timmar och pensla med fett. Om man vill ha kukkon mjuk lindas den in i aluminium folie de sista timmarna. Linda in kukkon i bakduk efter gräddningen.