Svampstuvning

Artikel

Ingredienser

  • 3 dl djupfryst svamp, trattkantarell eller annan god svamp eller 200 g färska svampar
  • 50 g purjolök
  • 2 msk margarin, olja eller smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska, grönsaksspad
  • mjölk
  • grädde
  • 1–1½ dl riven lagrad ost, t.ex. emmental
  • salt, peppar, ½ krm muskotnöt eller paprikapulver

Anvisningar

Tina upp svampen och skär purjon i tunna skivor. Fräs svampen och purjon var för sig i fettet tills all vätska kokat in. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd med grönsaksspad, mjölk och grädde lite i taget. Koka upp under omrörning och koka såsen 10–15 minuter. Smaka av med salt och kryddor. Lägg de väl avrunna rotselleriskivorna i en ugnssäker form och häll över svampstuvningen. Strö över den rivna osten och gratinera enligt nedanstående anvisning. Med varma grönsaker: Gratinera rätten i övre delen av ugnen, 10–15 minuter i 250 grader, tills ytan fått fin färg. Med kalla grönsaker och kall sås: Gratinera rätten i mitten av ugnen 20–25 min i 225 grader tills rätten är genomhet och ytan har fått färg. Servera gratängen med bröd och en grön sallad.