Laxtårta på varmrökt lax

Artikel

Ingredienser

Botten

  • ca 50 g surskorpor
  • 75 g smör eller margarin

Laxfyllning

  • Ca ½ kg varmrökt lax
  • 5 st gelatinblad
  • 1½ dl fiskbuljong
  • 2 msk dill
  • 2 burkar gräddfil
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk chilisås
  • salt, svartpeppar

Dekoration

  • kokta vaktelägg
  • dill
  • kallrökt lax

Anvisningar

Smula surskorporna i matberedare och blanda med det smälta fettet. Täck bottnet på en kakform med löstagbar kant med smörpapper. Tryck ner surskorpsblandningen, ställ svalt under tiden du gör fyllningen. Bena fisken och finfördela den med kniv, ej maskinellt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp fiskbuljong och smält den urkramade gelatinen i den varma buljongen. Finhacka dillen och blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Smaka av. Tomatsmaken får inte bli igenomträngande. Blanda i den avsvalnade gelatinblandningen i en tunn stråle under omrörning. Häll blandningen i kakformen och låt stelna i kylen ca 4–5 h. Avlägsna kanterna på formen och placera tårtan på serveringsfat. Dekorera med vaktelägg, dillkvistar och kallrökt lax.