Grön paj

Artikel

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa salt

Knåda ihop till en deg. Bred ut degen i en pajform och ställ formen kallt i ca 1 timme. Grädda utan fyllning i 225 grader i ca 10 minuter.

Fyllning

  • 2 l färska nässlor, kirskål eller annat grönt (eller ca 2 dl förvällda finhackade nässlor)
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • (Gräslök)
  • 2 msk smör eller olja

Förväll nässlorna, låt svalna lite, och hacka dem sedan fint. Hacka eventuellt övrigt grönt grovt. Fräs löken mjuk i fettet, utan att den tar färg. Vispa ihop ägg, mjöl och grädde. Blanda ner nässlorna (med så lite vätska som möjligt) och löken samt vitlöken i äggblandningen. Krydda. Häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen ytterligare ca 30 minuter i 200 grader, tills fyllningen har stelnat.

Vill du lära dig mera om vilda grönsaker i matlagning, ladda ner broschyren Vilda grönsaker.