Citronmarmelad Turkish delight

Artikel

Ingredienser

Cirka 30 bitar

  • 500 g socker
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • 120 g maizenamjöl
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl citron (färskpressad)
  • Gul karamellfärg
  • Florsocker
  • Maizenamjöl
  • Olja för formen

Anvisningar

Olja en fyrkantig form med rikligt med matolja (ca 20 x 20 cm). Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att sockret smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i vattnet (annars kan sockerlagen "sockras"). Sätt i en sockertermometer och koka upp sockerlagen, blanda inte mera. Koka sockerlagen till 109 grader eller ?trådstadiet? (droppa lite sockerlag i ett glas med kallt vatten, om du ser en tunn tråd bildas är den färdig). Koka upp 1 dl vatten. Blanda maizenamjöl och 1 1/2 dl kallt vatten i en skål till en krämig massa, häll i det kokande vattnet och rör om, häll maizenasmeten i sockerlagen. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen får en ljusbeige färg, det tar ungefär 10 minuter. Tillsätt citronsaft och fortsätt att koka tills massan är tjock (nästan som tapetklister). Blanda i den gula karamellfärgen. Häll blandningen i den oljade formen och sila maizenamjöl över och platta ut marmeladen. Låt marmeladen stelna i cirka 1 1/2 timme i kylen. Vänd marmeladen på ett fat täckt med florsocker och maizenamjöl. Skär rutor med en vass kniv doppad i florsocker. Låt marmeladen stelna över natten och doppa i rikligt med florsocker innan servering. Notera: Maizenamjöl håller marmeladen torr och förebygger fukt, därför bör man förvara den i mycket maizenamjöl. Om man endast strör florsocker på, blir marmeladbitarna fort klibbiga. Tips: Variera smaken och färgen på din marmelad med till exempel apelsin (orange karamellfärg), rosenvatten (rosa karamellfärg).