Gravad lax

Artikel

Ingredienser

  • Lax: 1 kg lax, helst mellanbit
  • 2–3 tsk vitpepparkorn
  • ½ dl salt
  • 2 msk socker
  • 1 dillknippe
  • Sik: 1 kg sikfiléer, 2 st. filébitar
  • 2 msk grovt salt
  • ½ msk socker
  • 20 vitpepparkorn
  • Dill
  • Om man tycker: 10 kryddpepparkorn eller 2 matskedar senapsfrön eller pepparmix istället för vit- och kryddpeppar

Anvisningar

Är laxen djupfryst, låt den halvtina. Skär ut den i två benfria filéer, låt skinnet sitta kvar. Torka av filéerna med hushållspapper. Stöt pepparkornen grovt och blanda dem med salt och socker. Strö en del av saltblandningen på ett djupt fat, tillsammans med lite hackad dill. Lägg ner den ena laxbiten med köttsidan upp, strö på hälften av saltblandningen och rikligt med dill. Lägg den andra laxsidan ovanpå med köttsidan ner. Strö till sist över resten av saltblandningen och dillen. Täck fatet och ställ kallt 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger under tiden.