Råg-äppelpaj

Artikel

Ingredienser

För tio personer

Botten

  • 1 dl flytande margarin
  • 1 dl socker, helst råsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl, spelt eller grahammjöl
  • 1 dl rågkli

Fyllning:

  • 5 syrliga äpplen
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk Maizena
  • 3 äggvitor
  • 2 msk pudersocker
  • en skvätt ättika

Anvisningar

Tillred botten genom att vispa ihop ägg och socker till skum. Rör ner äggulan i blandningen. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem litet i taget. Tryck ner degen i en form med löstagbar botten, fyll botten och kanterna upp till 2 cm. Tillred fyllningen genom att skala och strimla äpplena. Koka äppelbitarna i vattnet smaksatt men kanel, ingefära och sirap till de blir mos. Blanda ut Maizena i en skvätt kallt vatten och tillsätt blandningen som ett tunt band i äppelfyllningen. Koka några minuter, tills blandningen börjar stelna. Häll blandningen i formen ovanpå degen. Grädda i 175 grader cirka 20 minuter. Tag ut pirågen ur ugnen. Vispa äggvitorna till ett tätt skum och tillsätt socker och skvätten ättika. Det färdiga skummet är fast och glansigt. Spritsa eller bred ut marängen på äppelfyllningen och fortsätt gräddningen i 200 grader, tills marängens yta fått en vacker färg.