Gyllene morotssoppa

Artikel

Ingredienser

  • 4 medelstora morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 potatisar
  • 3 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • Gräddfil med sting: 1 dl gräddfil (lätt), ca 2 tsk sweet chilisås

Torrvaror

  • 3 msk olja, 1/2 tsk salt, 1 liter grönsaksbuljong

Färskvaror

4 medelstora morötter, 1 bit rotselleri, 1 gul lök, 3 potatisar, 1 dl gräddfil (lätt), ca 2 tsk sweet chilisås

Anvisningar

Skala rotfrukter och lök. Skär morötter, selleri och lök i bitar och lägg dem i en kastrull med olja och en nypa salt. Lägg på lock och sjud på svag värme i 20 minuter. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg den i kastrullen. Värm buljongen och häll på drygt hälften. Låt småkoka ca 15 minuter. Mixa soppan i matberedare eller med stavmix. Häll i resten av buljongen, rör om. Späd eventuellt med mera buljong, till önskad konsistens. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop gräddfilen, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt tills den ska serveras. Servera soppan het med gräddfilen.