Rotmos

Artikel

Ingredienser

  • 1/2 kg potatis, av mjölig sort
  • 300 g morot
  • 150 g kålrot
  • 150 g rotselleri
  • ca 1 l vatten
  • 1 tsk salt (mjölk)
  • (2 msk smör eller olja)
  • 1/2 tsk muskot

Anvisningar

Ansa rotsakerna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i kort spad. Ta tillvara kokvattnet. Mosa rotsakerna, först med potatisstöt och sedan med elvisp. Tillsätt vätskan lite åt gången och vispa kraftigt däremellan för att få rotmoset fluffigt. Smaka av med smör och muskot. Rotmoset smakar gott till biff a` la Lindström, köttbullar och strömmingsflundra. Märk att du också här kan variera rotsakerna och proportionerna. Genom att bryna smöret ger du en extra krydda åt rotmoset. Vill man ha ett magrare alternativ kan smöret lämnas bort. Det är också en smaksak om du använder mjölk istället för kokspad.