Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.
Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.
Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.
Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.
Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi
Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi
Artiklar |
"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi.
Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här.
Ladda ner och printa ut säsongsguiden!
Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ.
Eftismaterial, 10 euro + porto
För beställningar, kontakta Marika Danielsson på marika@martha.fi eller tfn 044 735 4971.
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.
Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.