Garderoben

Du kan både gilla mode och samtidigt bry dig om miljön. Det gäller att vara litet smartare och välja plaggen med litet mera omsorg, och att också göra medvetna val vad gäller innehållet i den egna garderoben. Marthaförbundet vill med projektet Garderoben lyfta fram miljösmartha sätt att klä sig för att minska konsumtionen av så kallade slit-och-släng-kläder, och sålunda även minska den totala mängden textilavfall. Vi önskar att allt fler människor intresserar sig för plaggets ursprung och andrahandsvärde, och väljer plagg som är av god kvalitet, som är värda att vårda och reparera för att hålla riktigt, riktigt länge.

Save the date – klädbytardagen 2018

Den nationella klädbytardagen, instiftad av Marthaförbundet 2013, kommer igen den 18 november 2018. Förbundet, distrikt, föreningar och kretsar arrangerar klädbytardagar i hela Marthafinland.

 


Gör själv

I tips- och råd-banken under kategorin "gör om" hittar du flera exempel på redo av textilier. Jeans blir förkläde, väska, pannlappar, sittunderlag ... En gammal tröja blir sulor, den gamla t-skjortan piffas upp. 


Vi konsumerar i medeltal 14–17 kg textilier per person och år. Totalt ger vi upphov till 90 000 ton textilavdall per år. 10 % av de avlagda kläderna finner sin väl till välgörenhetsorganisationer. Textilåtervinningen är mycket begränsad, och därför blir stora mänger återvinningsbar lump istället avfall. Från och med 2016 kommer alla textilier att brännas vid avdalsförbränningsanläggningar.

Läs mer om textilkonsumtionen i Finland och världen, återvinning av kläder och ta del av tvätt- och lappningsråd i broschyren Garderoben – Stilsmartha tips för en hållbar textilkonsumtion.


 


Har du frågor om hållbar textilkonsumtion? Kontakta ekologirådgivare Anita Storm, 044 735 4975, anita (at) martha.fi.