Nyheter

Använd hela råvaran

En del av matsvinnet är delar av råvaran som är fullt ätbara. Se klippet där vi förevisar hur du tar tillvara alla delar av blomkålen, broccolin och purjolöken. Läs mera »
30.03.2015 kl. 07:32

Inspiration, recept, kunskap, kurser

Under 1,5 års tid jobbar vi för att minska matsvinnet i hemhushållen, men hur gör vi det rent konkret? Läs vidare för att ta del av de fem metoder vi använder för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:59

Vad kan du göra för att undvika matsvinnet?

Det finns fem punkter för dig att komma ihåg för att undvika matsvinnet. Punkterna finns till och med på en dekorativ affisch för ditt kök – så att du dagligen blir påmind om att använda upp ostkanterna, gräddfilen som gick ut i går och hela fisken. Läs och memorera!Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:57

Svinnkampen vill skapa en rörelse mot matsvinnet

Under ett och ett halvt års tid kommer vi att agera dåligt samvete direkt du får för dig att slänga bort den där halvfulla burken tacosås, det något torkade brödet och mjölken som hade "bäst före"-datum i förrgår men ändå doftar och smakar bra. Läs mer om vad vi slänger och varför. Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:51

"Ät eller var utan"

"Ät eller var utan", säger Elisabeth "Lissu" Eriksson, hushållsrådgivare, projektledare och en förkämpe vad gäller att minska matsvinnet. Läs mera om Erikssons tankar kring vårt matsvinn och hur vi på bästa sätt kan undvika det. På måndagen börjar Svinnkampen!Läs mera »
26.03.2015 kl. 09:44

Evenemang

Inga händelser på kommande

Råd & tips

Text

Kokta ägg är lättare att skala om du efter kokningen spolar dem med kallt vatten, och sedan kyler ner dem en stund i kallt vatten.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konservering samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 044 402 6883 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Ekonomirådgivare Marina Nygård svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 043 820 0073 (vardagar, 9–15)

E-post marina.nygard(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

#jojagkan2019

Frivilligkampanjen #jojagkan uppmuntrar att lära unga en vardagsfärdighet. Det kan vara matlagning, renovering, handarbete eller ekonomihantering. Vi är redan uppe i 18 900 utlärda färdigheter!

Ekofasta

Temat för kampanjen Ekofasta 2019 (6.3–20.4) är hållbar klädkonsumtion. Syftet med kampanjen är att aktualisera klädernas miljöpåverkan och väcka tankar om vår egen konsumtion av kläder. En ny säsong av Ekofastapodden finns på Soundcloud/iTunes/Acast.

Bli fisksmarth!

I projektet Smarthfisk får nyanlända finländare och marthor i Österbotten lära sig mera om smarthfisk (braxen, id, mört, gädda). Tillsammans lär vi oss hantera och tillaga fisk, lägger nät och använder kastspö. 

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Annika Jansson, verksamhetsledare

Annika Jansson, Marthaförbundets verksamhetsledare, lyfter i sin senaste ledare i tidskriften Martha vikten av att vi alla gör något för klimatet och en hållbar framtid. 

Marina Nygård, ekonomirådgivare

Ekonomirådgivare Marina Nygård föreläser för skolor, ungdomsverkstäder, marthaföreningar och andra grupper om privatekonomi, sparande och budgeterande och hållbara placeringar. 
 

Ida Haapamäki, projektkkordinator

Projektkoordinator Ida Haapamäki håller i trådarna för projekten Smarthfisk och Tillbakablickar i Marthas kurshistoria, ett nytt projekt med start våren 2019. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

Stycka själv och ta vara på allt kött

Varför stycka själv då allt kött man behöver finns lättillgängligt i butikens köttdisk? Fördelarna är flera – bland annat försäkrar du dig om att så stor del av djuret som möjligt kommer till nytta.
11.04.2019 kl. 11:21

Allt du behöver veta om Marthatorget

Vi ses på torget! Visst är du också på plats 14.9? Då fylls Senatstorget i Helsingfors av marthor. På Marthatorget sjuder det av verksamhet klockan 10–16.
11.04.2019 kl. 11:20

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa lådvis. 

Sköna böna

Garderoben

Proteiner från växtriket

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer