Nyheter

En ständig påminnelse i ditt kök – vi lottar ut 3 affischer!

Just när du står där, i beredskap att slänga ett gäng mjuka morötter, ser du affischen och får lite dåligt samvete. Tillsammans med tre illustratörer gör vi under Svinnkampens gång dekorativa prints våra fem budskap mot matsvinn. Först ut är Johanna Högväg/Highway design. Läs mera »
01.04.2015 kl. 07:51

Handla lätt och bli ändå mätt

Det är påsk och du är i beråd att gå och handla. Mysiga familjekvällar kommer att varvas med en större brunch och kanske en picknick. Om du planerar och beräknar rätt undviker du matsvinn. Ladda ner och printa ut vår tabell. Läs mera »
31.03.2015 kl. 07:17

Drick upp kaffet!

Om vi antar att vi dagligen slänger cirka 1 dl kaffe, blir det 4–5 paket i året. Gör en frappe av den överblivna kaffeskvätten istället, vi visar hur. Läs mera »
31.03.2015 kl. 05:51

Släng brödet i pastasåsen istället för i komposten!

Maria Ahonen, eller Biffen som hon också kallas, på reklambyrån People´s har skapat den grafiska profilen för Svinnkampen. Här tipsar hon om vad du gör av bröd som blivit torrt!Läs mera »
30.03.2015 kl. 17:25

Minska på matsvinnet – konsumenterna bör ta sitt ansvar i livsmedelskedjan

Det uppskattas att upp till en tredjedel av världens matproduktion inte äts, skriver Kirsi Silvennoinen, som forskar i matsvinn. Läs mera »
30.03.2015 kl. 07:38

Evenemang

Inga händelser på kommande

Råd & tips

Text

Om du skall garnera en tårta eller en efterrätt med blockchoklad kan du flisa chokladen med hjälp av en potatisskalare eller en vanlig kniv.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konservering samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 044 402 6883 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Ekonomirådgivare Marina Nygård svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 043 820 0073 (vardagar, 9–15)

E-post marina.nygard(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

#jojagkan2019

Frivilligkampanjen #jojagkan uppmuntrar att lära unga en vardagsfärdighet. Det kan vara matlagning, renovering, handarbete eller ekonomihantering. Vi är redan uppe i 18 900 utlärda färdigheter!

Ekofasta

Temat för kampanjen Ekofasta 2019 (6.3–20.4) är hållbar klädkonsumtion. Syftet med kampanjen är att aktualisera klädernas miljöpåverkan och väcka tankar om vår egen konsumtion av kläder. En ny säsong av Ekofastapodden finns på Soundcloud/iTunes/Acast.

Bli fisksmarth!

I projektet Smarthfisk får nyanlända finländare och marthor i Österbotten lära sig mera om smarthfisk (braxen, id, mört, gädda). Tillsammans lär vi oss hantera och tillaga fisk, lägger nät och använder kastspö. 

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Annika Jansson, verksamhetsledare

Annika Jansson, Marthaförbundets verksamhetsledare, lyfter i sin senaste ledare i tidskriften Martha vikten av att vi alla gör något för klimatet och en hållbar framtid. 

Marina Nygård, ekonomirådgivare

Ekonomirådgivare Marina Nygård föreläser för skolor, ungdomsverkstäder, marthaföreningar och andra grupper om privatekonomi, sparande och budgeterande och hållbara placeringar. 
 

Ida Haapamäki, projektkkordinator

Projektkoordinator Ida Haapamäki håller i trådarna för projekten Smarthfisk och Tillbakablickar i Marthas kurshistoria, ett nytt projekt med start våren 2019. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

Stycka själv och ta vara på allt kött

Varför stycka själv då allt kött man behöver finns lättillgängligt i butikens köttdisk? Fördelarna är flera – bland annat försäkrar du dig om att så stor del av djuret som möjligt kommer till nytta.
11.04.2019 kl. 11:21

Allt du behöver veta om Marthatorget

Vi ses på torget! Visst är du också på plats 14.9? Då fylls Senatstorget i Helsingfors av marthor. På Marthatorget sjuder det av verksamhet klockan 10–16.
11.04.2019 kl. 11:20

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa lådvis. 

Sköna böna

Garderoben

Proteiner från växtriket

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer