Nyheter

Tidsbrist och ändrade planer vanlig orsak till matsvinn

Vi slänger i medeltal 24 kilo mat per person och år. Men varför? Enligt undersökningen Kuru gjord av MTT år 2011–2013 är orsakerna många, men ofta handlar det om tidsbrist, ändrade planer och dålig planering. Läs mera »
20.08.2015 kl. 07:30

Om klimatsmarth mat och seriematlagning

Årligen slängs 11 miljoner kilo kött som varit ämnat att äta i de finländska hemhushållen. I det senaste avsnittet av Marthapodden benar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson i varför vi slänger helt oöppnade förpackningar kött, och vad man kan göra för att undvika det. Seriematlagning är en lösning för att minska på matsvinnet i hemhushållen. Läs mera »
19.08.2015 kl. 09:07

Ät upp och ät rätt

Föreställ dig enorma högar av ruttnande matrester på en soptipp. Och när de ruttnar påverkar det inte bara den som bor intill tippen, utan oss alla. Det bildas metan som är en stark växthusgas som bidrar till klimatförändringen. Men faktum är att utsläppen från soptippen bara utgör en liten del av matsvinnets miljöpåverkan. Största delen av miljöbelastningen uppstår då maten produceras. Om maten slängs bort har miljön belastats helt i onödan. Läs mera »
18.08.2015 kl. 07:05

Matmingel med matsvinn som tema

Över en purésoppa och fattiga riddare kunde restaurangbesökarna på Svinnkampens pop up-restaurang i Ekenäs diskutera matsvinn och vad man kan göra för att minska sitt eget matsvinn. Läs mera »
17.08.2015 kl. 10:28

Lunchbox mot matsvinn

3 goda orsaker att ta med sig lunch till jobbet!Läs mera »
17.08.2015 kl. 00:28

Evenemang

Inga händelser på kommande

Råd & tips

Text

Om rabarberkrämen känns smaklös: Lös upp 10 gram citronsyra i 100 g varmt vatten. Droppa i krämen så framträder den friska rabarbersmaken bättre.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konservering samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 044 402 6883 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Ekonomirådgivare Marina Nygård svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 043 820 0073 (vardagar, 9–15)

E-post marina.nygard(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

#jojagkan2019

Frivilligkampanjen #jojagkan uppmuntrar att lära unga en vardagsfärdighet. Det kan vara matlagning, renovering, handarbete eller ekonomihantering. Vi är redan uppe i 18 900 utlärda färdigheter!

Ekofasta

Temat för kampanjen Ekofasta 2019 (6.3–20.4) är hållbar klädkonsumtion. Syftet med kampanjen är att aktualisera klädernas miljöpåverkan och väcka tankar om vår egen konsumtion av kläder. En ny säsong av Ekofastapodden finns på Soundcloud/iTunes/Acast.

Bli fisksmarth!

I projektet Smarthfisk får nyanlända finländare och marthor i Österbotten lära sig mera om smarthfisk (braxen, id, mört, gädda). Tillsammans lär vi oss hantera och tillaga fisk, lägger nät och använder kastspö. 

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Annika Jansson, verksamhetsledare

Annika Jansson, Marthaförbundets verksamhetsledare, lyfter i sin senaste ledare i tidskriften Martha vikten av att vi alla gör något för klimatet och en hållbar framtid. 

Marina Nygård, ekonomirådgivare

Ekonomirådgivare Marina Nygård föreläser för skolor, ungdomsverkstäder, marthaföreningar och andra grupper om privatekonomi, sparande och budgeterande och hållbara placeringar. 
 

Ida Haapamäki, projektkkordinator

Projektkoordinator Ida Haapamäki håller i trådarna för projekten Smarthfisk och Tillbakablickar i Marthas kurshistoria, ett nytt projekt med start våren 2019. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

Stycka själv och ta vara på allt kött

Varför stycka själv då allt kött man behöver finns lättillgängligt i butikens köttdisk? Fördelarna är flera – bland annat försäkrar du dig om att så stor del av djuret som möjligt kommer till nytta.
11.04.2019 kl. 11:21

Allt du behöver veta om Marthatorget

Vi ses på torget! Visst är du också på plats 14.9? Då fylls Senatstorget i Helsingfors av marthor. På Marthatorget sjuder det av verksamhet klockan 10–16.
11.04.2019 kl. 11:20

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa lådvis. 

Sköna böna

Garderoben

Proteiner från växtriket

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer