MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV DECEMBER 2017

Bästa marthor,

Julen närmar sig och året lider mot sitt slut. Ett år med mycket marthaglädje, men också med mycket jobb. Arbete för en bättre värld, en vardag i taget. I kretsarna och föreningarna, i distrikten och på förbundet. ”Tillsammans” har varit ledordet för firandet av Finland 100 år, och tillsammans har alltid varit ett ledord för Martha. ”Ti arbeit i lag” är det enda rätta om vi i slutet av år 2019 ska vara bäst i världen på frågor som berör vardagen. Så, bästa marthor, låt oss förvalta den känsla av sammanhang vi har, låt oss ta del av varandras verksamheter och låt glädjas över varandras framgångar!

Från oss alla, till er alla: en vilsam, fridfull och mysig jul samt ett fantastiskt, framgångsrikt och gott nytt marthaår 2018!

Frida Nylund,

verksamhetsledare

Pyssel med Ungmarthas julkalender

För den som är sugen på pyssel, med vänner, barn eller barnbarn, lönar det sig att kolla in Ungmarthas julkalender. Där hittar du tips på juliga recept, lekar, pyssel och pynt som är kul för alla åldrar.

Medlemsförmån: Middag och teater

Nu har du möjlighet att fira en helkväll med mat och teater i Victoriakvarteret på Busholmen i Helsingfors. Teater Viirus och restaurang Skögul erbjuder dig följande paket som en medlemsförmån: pjäsen Den andra naturen och en tre rätters vegetarisk middag för 50 euro per person (normalpris 66 euro).

Erbjudandet gäller följande datum nästa år: tis. 6.3, tors. 8.3, lör. 10.3 eller mån. 12.3. Middagen inleds kl. 17 och teatern börjar kl. 19. På den specialkomponerade menyn finns grönkålspaj till förrätt samt bönbiff med rödkålspuré och rårakor till huvudrätt. Till efterrätt serveras saffranskaka med kinuskimousse och en kompott på apelsin och grapefrukt.

Boka senast 30.1.2018 på tfn 09-440 224 eller per e-post: viirus (at) viirus.fi. Uppge ”marthaerbjudande” som kod och boka gärna för grupper på minst fem personer per bokning. Ett begränsat antal platser per föreställning är reserverade för marthorna.

Prova på retreat

Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra!

Retreat handlar om att dra sig undan från vardagen och ge sig själv tid och plats för att bara finnas till. Vi har alla olika behov; någon behöver paus från tidtabeller och plingande kalendrar eller diskhögar och alldeles för långa to do-listor. En annan längtar efter tid för tupplur, meditation eller att knäppa händerna och andas in ny kraft. Allt det här finns det plats för under en retreat.

”Prova på retreat” är tänkt för dig som är nyfiken på retreat, men kanske aldrig deltagit i en. Vi tillbringar ungefär ett dygn tillsammans på retreatgården Snoan i naturvackra Lappvik. Största delen av retreaten är vi i tystnad, men tystnaden varvas med matlagning, meditation och andakt. Vi äter grönt och ekologiskt och vi tuggar lite saktare, går lite långsammare och andas lite djupare.

Retreaten arrangeras som en del av Ekofasta-kampanjen som ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Finlands svenska Marthaförbund och Församlingsförbundet.

 • Datum: 9.3.2018 kl. 18 till 10.3.2018 kl. 16
 • Pris: 50 euro

Frågor kan ställas till retreatledarna: Jessica Högnabba, jessica.hognabba (at) evl.fi, 050 380 0662, eller Birgitta Udd, birgitta.udd (at) evl.fi, 040 630 7771.

Anmälningar och dieter meddelas senast 15.2.2018 till Birgitta Udd.

Julens smaker och dofter

Receptbanken på recept.martha.fi är fylld med läckra julrecept på salt och sött. Hur skulle det smaka med blåbärsglögg? Eller hemlagad julkorv? Glöm inte alla goda resträtter du kan trolla fram av julens rester: brödpudding med julsmak, päronsnittar, stekt risgrynsgröt, smördegsknyten.

Nya telefonnummer

Vi vill påminna om den förändring som gäller vårt växelnummer 010 279 7279 och numret till hushållsrådgivningen 010 279 7250. Vid årsskiftet upphör dessa att gälla och kvar blir de bakomliggande mobilnumren 044 402 6884 (växel) och 044 402 6883 (hushållsrådgivning). Vi hörs!

Marthaenkät inför 120-årsjubileet

År 2019 firar Marthaförbundet, tillsammans med Marttaliitto, sitt 120-årsjubileum. Som ett i led i förberedelserna vill vi gärna veta mera om dig som martha, vi vill också veta hur du vill fira. Du kan delta i vår jubileumsenkät genom att klicka här. Alla svar behandlas anonymt och konfidentiellt, enskilda svarare kan inte identifieras.

Vi håller julstängt från och med fredagen den 22 december och öppnar åter måndagen den 8 januari 2018.

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV NOVEMBER 2017

Klädbytardagen 18.11

På lördag är det dags för den årligen återkommande nationella klädbytardagen och många marthaföreningar passar på att ordna egna klädbytartillfällen. För mera information om var och när, gå in på martha.fi. Tips! Lyssna på Marthapodden med fokus på materialval för kläder, så kommer du i klädbytarstämning inför lördagen!

Köpfri november

Som bäst pågår Marthaförbundets kampanj #köpfrinovember. Köpfri november är en möjlighet att ta Köp ingenting-dagen (24.11) ett steg längre, att minska vår konsumtion och bli uppmärksamma på vad vi faktiskt behöver och vad som är viktigt för oss. Ännu hinner du delta! Klicka in dig på Marthas hemsida för inspiration. Dela också gärna med dig av dina erfarenheter under taggen #köpfrinovember. Våra rådgivare tipsar varje vecka på martha.fi och Facebook om hur du kan göra för att se över dina konsumtionsvanor och undvika frestelser.

Save the date: Marthas julstök 12.12

Tisdag 12.12 kl. 15–19 blir det mysigt julstök i Marthaköket på Busholmen i Helsingfors. Välkommen att fixa årets hemgjorda julklappar tillsammans med våra rådgivare. Vi dekorerar bland annat pepparkakor, gör en juldoftande kroppsskrubb, julte och pysslar julkort med Ungmartha. Vi bjuder på julmusik, glögg, något smått ätbart och en hel massa julstämning. Materialkostnad 5 euro. För närmare information och anmälan, gå in på martha.fi.

Julpyssel på nätet

Snart är december här och Ungmarthas populära julkalender på nätet gör comeback. I luckorna finns inspirerande tips med godsaker till julbordet, pysselidéer och andra skojiga tidsfördriv, såsom lekar och spel. Håll utkik på Facebook och ung.martha.fi!

Skolbroschyr om inhemsk mat

Ungmarthas och SLC:s skolmaterial Inhemsk mat från jord till bord har utkommit och kan beställas via SLC:s hemsida. Enstaka exemplar går att få via ung@martha.fi. Broschyren delar kunskap och inspiration om matens ursprung och bjuder på enkla recept av inhemska råvaror. Den kan också läsas på www.inhemskmat.fi, där finns även länkar till tilläggsmaterial. För mera information, kontakta Ungmarthas verksamhetsledare Elise Hindström på ung@martha.fi.

Föreningsstödet förnyas

Alla marthaföreningar, -kretsar och -distrikt har möjlighet att årligen i februari ansöka om föreningsstöd. Kriterierna för föreningsstödet har förnyats, och redan nu kan ni bekanta er med de nya kriterierna på förbundets hemsida för att börja förbereda er ansökan. I januari kommer ni också att kunna chatta med utvecklingschef Petra Högnäs, som då svarar på era frågor om stödet. Mera information om chatten i kommande medlemsbrev.

Årets marthagärningar 2018

Vem ska få ta emot utmärkelserna Årets Lucina, Årets samhällsinsats och Årets eldsjäl inom ramen för årets marthagärningar 2018? Vi tar emot förslag fram till 31.1.2018. Se närmare kriterier på martha.fi/medlem/. Utmärkelserna delas ut på vårmötet i Åbo.

Gott marthaexempel: Ingå Marthaförening

Hur är det att vara kvinna i dagens samhälle? Hur kan vi lyfta fram marthaidealen i hela sin bredd inom vår förening? Bland annat dessa frågor inspirerade Ingå Marthaförening att starta diskussionsserien Kvinna i Ingå. Redan i fjol inledde man med tre välbesökta tillfällen och i höst fortsätter föreläsningsserien. Läs mer om Ingåmarthornas succékoncept här.

Nytt i Marthashopen: Lärobok i huslig ekonomi

Den nya läroboken i huslig ekonomi för högstadiet anlägger ett praktiskt hållbarhetsperspektiv på hushållet och tar upp grunderna för matlagning, städning och hygien. Boken är resultatet av ett samarbete mellan Marthaförbundet och Schildts & Söderströms. Den gör sig lika bra i undervisningsköket som i hemmet. Beställ ditt exemplar via Marthashopen, priset är 36 euro och porto tillkommer. Gör din beställning senast 14.12, så hinner försändelsen fram till jul.

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 19.10.2017

Bästa marthor,

Hösten innebär ett nytt matkulturtema, i år inhemska proteiner ur växtriket. Ni har alla fått ett exemplar av matkulturmagasinet i er postlåda och jag hoppas ni delar med er av den kunskapen. Till er familj, till skolan i byn och med varandra. Fira matkulturen tillsammans och njut av den gemensamma måltiden!

Vi ses på höstmötet!

Frida Nylund, verksamhetsledare

Välkommen på höstmöte!

Förbundets höstmöte hålls 25.11 i Kvarteret Victoria på Busholmen i Helsingfors. I evenemangskalendern hittar du programmet och ett elektroniskt anmälningsformulär. Anmäl dig senast 3.11.

Klädbytardagen uppmärksammas runt om i Marthafinland

Klädbytartillfällen arrangeras av föreningar och kretsar i Täkter, Mariehamn, Åbo, Malax och Kimito. Närmare datum, tidpunkter och platser hittar du i evenemangskalendern. Vill er förening eller krets också arrangera en klädbytardag? Hör av er till informatör Karin Lindroos senast 9.11, så fixar vi marknadsföringsmaterial i form av affischer och banners.

Sköna böna, snärtiga ärta

Sköna böna, snärtiga ärta är Ungmarthas och projektet Tack för maten!:s växtproteinmaterial för barn och unga. Broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan också beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet, meddela önskad mängd och postadress till ung (at) martha.fi.

Intresserad av fortbildning?

Projektet Tack för maten! erbjuder fortbildning för daghemspersonal, eftisledare eller andra grupper som arbetar med barn i åldern 3–8 år. Under fortbildningen får deltagarna konkreta metoder för att väcka en sund och nyfiken inställning till mat hos barnen. Tillfället är uppdelat i en föreläsning och praktiska övningar som lätt kan implementeras i verksamhet för barn på daghem och eftisar. Eftisledare får också inspiration till mellanmål. Intresserad av fortbildningen? Läs mera här eller kontakta projektledare Sofia Grynngärds, 050 517 2958, sofia (at) martha.fi.

Inhemsk mat för skolbarn

SLC:s och Ungmarthas skolmaterial om inhemsk mat utkommer inom kort, men redan nu kan du klicka in dig på adressen www.inhemskmat.fi och ta en förhandstitt på innehållet. För närmare information, kontakta ung (at) martha.fi.

Sök om bidrag för en popup-M-klubb!

Är ni intresserade av att ordna en popup-M-klubb? Marthaföreningar och -kretsar kan ta initiativ till ett roligt och givande jippo för barn och unga med understöd av Ungmartha. Skicka in en fritt formulerad ansökan med ungefärlig tidpunkt för eventet och namnet på en kontaktperson till elise (at) martha.fi. Närmare information om vad bidraget kan användas till, när det ska användas och hur det redovisas hittar ni på ungmarthas hemsida.

Få koll på din ekonomi!

Marthaförbundet erbjuder enkla Excel-baserade verktyg för att budgetera, bokföra och lägga upp ett kassaflödesschema. Ladda ner dem via tips.martha.fi.

Gott exempel: Övermalax Marthaförening

Övermalax Marthaförening är en av de marthaföreningar som i år valde att uppmärksamma den finlandssvenska matkulturdagen. För andra året i rad samarbetade marthorna med Övermalax lågstadieskola. Läs mer om det uppskattade samarbetet här.

Har du tips på marthaverksamhet som du tycker att andra marthor borde få ta del av? Mejla ditt förslag till utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi.

Save the dates – hösten 2017

23.10 Kurshelheten Familjekompet, Helsingfors OBS! Anmäl dig senast 19.10.
24.10 Naturens örtapotek, Korsholm
30.10 Kvinna och ekonomi, Helsingfors
30.10 Kurshelheten Familjekompet, Kronoby
1.11 Naturens örtapotek, Kronoby
2.11 Kvinna och ekonomi, Malax
6.11 Hela familjen i köket, Helsingfors
7.11 Kallrörd tvål, Närpes
9.11 Överlevnadskurs för studerande, Helsingfors
14.11 Naturens örtapotek, Kristinestad
18.11 Nationella klädbytardagen
20.11 Kurshelheten Familjekompet, Ekenäs
25.11 Marthaförbundets höstmöte, Helsingfors
27.11 Ekostädning, Närpes
29.11 Överlevnadskurs för studerande, Helsingfors
30.11 Överlevnadskurs för studerande, Helsingfors
 
Fler datum tillkommer hela tiden, så håll utkik i evenemangskalendern! För aktuell information, titta också in på martha.fi, läs mer i kommande medlemsbrev och i tidskriften Martha samt följ oss på sociala medier.
 

Höstens IT-kurser

Svenska folkskolans vänner SFV arrangerar ett flertal IT-kurser under hösten. Läs mer om kurserna och anmäl dig via kulturfabrikenab.fi/sv/kurser/ eller sfv.fi/sv/evenemang/.

Äppelgott!

Just nu är det högsäsong för inhemska äpplen, så sväng ihop en delikat äppelkladdkaka av basvarorna du har hemma! Receptet hittar du i receptbanken

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 14.9.2017

Slow food-festivalen i Fiskars

Kom och säg hej och bekanta dig med Marthaförbundet, våra magasin, broschyrer och produkter på Slow food-festivalen på Fiskars bruk den 7 oktober klockan 10–16! Vi delar kunskap om hållbar vardag och delar ut vårt senaste matkulturmagasin Inhemska proteiner från växtriket. Nya boken Huslig ekonomi finns till salu under festivalen.

Save the date: Fira matkulturdagen på Marthaförbundet 9.10

Kom och fira den finlandssvenska matkulturdagen på Marthaförbundet den 9 oktober! Med start klockan 17 bjuder vi på mingel, smakprov och bubblig dryck, och förstås på matkulturmagasinet Inhemska proteiner från växtriket. Närmare information på martha.fi och i våra sociala kanaler inom kort.

Arrangera en klädbytardag 18.11

Lördagen den 18 november firar vi den nationella klädbytardagen och sätter kläder i omlopp. Planerar er förening, krets eller ert distrikt att ordna en egen klädbytardag? På martha.fi hittar ni inspiration om hur ni kan gå tillväga. Meddela informatör Karin Lindroos, karin(at)martha.fi, senast den 31 oktober om att ni ordnar en klädbytardag. Vi postar broschyren Garderoben och marknadsför alla klädbytardagar via Marthaförbundets kanaler och pressmeddelanden.

Marthaförbundets höstmöte 25.11

Välkommen på höstmöte i Victoriasalen på Busholmen i Helsingfors lördagen den 25 november! Lunch serveras från och med klockan 11 och klockan 12.30 öppnas höstmötet av förbundsordföranden Andrea Hasselblatt. Hela höstmötesprogrammet hittar du i nästa nummer av Martha samt på martha.fi inom kort.

Sök bidrag och ordna en popup-M-klubb

Vill ni i föreningen eller kretsen ordna ett skojigt evenemang för barn? Ungmartha beviljar nu engångsbidrag till er som vill ordna en popup-M-klubb. Skicka in en fritt formulerad ansökan med ungefärlig tidpunkt för eventet och namnet på en kontaktperson till elise(at)martha.fi. Närmare information om vad bidraget kan användas till, när det ska användas och hur det redovisas hittar ni på ungmarthas hemsida.

Påminnelse: Ungmarthas recepttävling

Ungmarthas recepttävling pågår som bäst och bidragen bör sändas till ung(at)martha.fi senast 30.9. Nytt för i år är att även andra än högstadieeleverna kan delta i tävlingen, med förbehållet att minst hälften av medlemmarna i arbetsgruppen bör vara under 18 år. Läs mera här.

Gott exempel: Åbolands svenska Marthadistrikt bjuder in till stickläger

Stickningstrenden är på stark uppgång och du som vill haka på har möjlighet att göra det nu. Veckoslutet 6–8 oktober ordnar Åbolands svenska Marthadistrikt ett stickläger på Labbnäs semesterhem i Dragsfjärd. Mera information om lägret, anmälan och pris hittar du i Åbomarthornas evenemangskalender .

Har du exempel på verksamhet i Marthafinland som du tycker att andra marthor borde få ta del av, ta gärna kontakt med utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas(at)martha.fi.

Inspirerande idéer för mötesprogram

Har ni idétorka när det är dags att fixa program till era marthamöten? Vi vill påminna om våra inspirationsmodeller som går att ladda ner på Marthaförbundets hemsida under fliken www.martha.fi/medlem/. Modellerna är tänkta som inspiration för distrikt, föreningar och kretsar som genom att ordna program på sina möten vill engagera sig i och dela med sig av det arbete som förbundet gör. Nya inspirationsmodeller tillkommer hela tiden, så håll utkik efter aktuella och intressanta programmaterial!

Nytt i marthashoppen: Nya läroboken i huslig ekonomi

Den nya läroboken i huslig ekonomi för årskurserna 7–9 finns nu att köpa i marthashoppen. Boken är ett resultat av ett samarbete mellan Schildts & Söderströms samt Marthaförbundet. Den är fylld av vardagskunskap, smartha tips och recept, och platsar lika bra i undervisningsköket som i hemmet. För beställningar, gå in på martha.fi. Pris: 36 euro, portokostnader tillkommer.

Save the dates – hösten 2017

7–8.10 Slow food-festivalen, Fiskars
10.10 Hur välja kött?, Närpes
24.10 Naturens örtapotek, Korsholm
1.11 Naturens örtapotek, Kronoby
7.11 Kallrörd tvål, Närpes
14.11 Naturens örtapotek, Kristinestad
22.11 Hur välja kött?, Vasa
25.11 Marthaförbundets höstmöte, Helsingfors
27.11 Ekostädning, Närpes

 

Fler datum tillkommer hela tiden, så håll utkik i evenemangskalendern! För aktuell information, titta också in på martha.fi, läs mer i kommande medlemsbrev och i tidskriften Martha samt följ oss på sociala medier.

Upp till svinnkamp!

Vad har smoothie, pizza, brödpudding och varma smörgåsar gemensamt? De är alla utmärkta svinnrätter som sväljer det mesta vad gäller grönsaker som sett sina bästa dagar, torra brödkanter och mjölkprodukter som har gått ut för någon dag sedan. Spillveckan pågår som bäst och kampanjen lyfter bland annat fram att var tionde brödskiva, potatis eller frukt slängs. Upp till svinnkamp! Inspiration och restrecept hittar du i receptbanken

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 17.8.2017

Bästa martha,

En ny säsong med Martha har precis börjat. Det är roligt att följa med föreningarnas programplanering och jag hoppas ni följer med vår planering. Skördemarknader, matkulturdagen, klädbytardagen, kvällar om ekonomi, föreläsningar och kurser kring kemikalier, svampplockning, matlagningskurser och mycket mera finns på agendan denna höst runt om i hela Marthafinland. Jag vill i detta skede också passa på och påminna om inspirationsmodellerna som tagits fram för att underlätta planeringen av till exempel en egen matkulturdag. Dela gärna med er av era bästa marthatips och era marthakvällar i sociala medier! För Martha handlar till syvende och sist om att dela kunskap.

Marthainspiration önskas alla och envar,

Frida Nylund,

verksamhetsledare

Nya medarbetare

Vi säger hej och välkommen till våra nya medarbetare: kursledare Jenni Haapala, jubileumskoordinator Micaela Röman och ekonomichef Monika Mäkelä! En närmare presentation av Jenni, Micaela och Monika hittar du i nästa nummer av Martha, som utkommer vecka 37.

Ungmarthas recepttävling

För att uppmärksamma den finlandssvenska matkulturdagen efterlyser Ungmartha recept av elever i årskurserna 7–9. Huvudingrediensen i receptet ska vara proteiner från växtriket, såsom bondbönor eller ärter. Det vinnande receptet presenteras i samband med firandet av matkulturdagen den 9 oktober. Sänd in receptet till ung(at)martha.fi senast 30.9.2017. Närmare information om recepttävlingen och tillvägagångssättet finns på ung.martha.fi.

Lev (förenings)livet!

Under tiden 4–8.10. kan du delta i årets Föreningsfestival. I år ordnas ett tiotal evenemang med mycket varierande teman på tolv olika orter i Svenskfinland. Lev (förenings)livet och låt dig inspireras av de idéer som föreningar genom samarbete har lyckats förverkliga! Alla tillställningar är öppna för vem som helst och inträdet är fritt.

Matkulturmagasinet 2017: Proteinrika växter

Vi är mitt i ett proteinskifte. Efterfrågan på proteiner från växtriket ökar hos konsumenterna och det bubblar av experimentlusta och idéer hos producenter och förädlare. Men vilka är de inhemska alternativen, vem odlar dem och var får man tag på dem? I höstens matkulturmagasin har vi träffat bönderna som odlar soja, bovete, bondbönor och ärter samt förädlarna och forskarna som tar fram proteinrika vegetariska produkter. Dessutom har vi tips för dig som odlar hemma. Som vanligt har våra hushållsrådgivare skapat en mängd recept på allt från läcker bovetekaka och fräsch quinoagröt till smarrig ärtröra och mustig bondbönesoppa.

Ordna en klädbytardag!

Den 18 november är det dags för den årliga klädbytardagen. Vill ni inom ert distrikt, er förening eller krets ordna ett eget klädbytarevent? Kontakta då informatör Karin Lindroos, karin.lindroos(at)martha.fi, senast 31.10. Hon hjälper er med marknadsföringsmaterial och marknadsför er klädbytardag via förbundets kanaler. För mera inspiration och information, gå in på martha.fi.

Martha och Martat 120 år

År 2019 firar Marthaförbundet 120-årsjubileum och Micaela Röman fungerar som jubileumsårets koordinator. Du hittar redan nu samlade anteckningar om vad som är på gång på adressen martat.fi/blogi/martat-martha-120. Jubileumsåret firas tillsammans med Marttaliitto och ett av ledorden är tillsammans.

Goda exempel: Marthornas sommarläger för barn

Västra Nylands och Mellersta Nylands Marthadistrikt har lång erfarenhet av att ordna sommarläger för barn. Här kan du läsa mera om årets sommarläger som hölls i samarbete med Ungmartha.

Har du goda exempel på verksamhet i Marthafinland som du tycker att andra marthor borde få ta del av, hör gärna av dig till Petra Högnäs, petra.hognas(at)martha.fi!

Save the date – hösten 2017

24.8 Bokrelease på Busholmen, Helsingfors
2.9 Årets Fredrika Runeberg-stipendiat utses
15.9 Öppet hus på Busholmen, Helsingfors
6.10 Dine Together Fiskars med ELO-säätiö, FM i mathantverk, Slow Food Västnyland, SLC och Fiskars
7–8.10 Slow food-festivalen i Fiskars 
25.11 Förbundets höstmöte på Busholmen, Helsingfors
12.12 Marthas julstök, öppet hus på Busholmen, Helsingfors

 

Fler datum tillkommer hela tiden, så håll utkik i evenemangskalendern! För aktuell information, titta också in på martha.fi, läs mer i kommande medlemsbrev och i tidskriften Martha samt följ oss på sociala medier.

Finland 100: Vi äter tillsammans 25–27.8

Under veckoslutet 25–27 augusti kulminerar jubileumsaktiviteterna för temaåret ”Vi äter tillsammans”. Då ordnas olika mataktiviteter runt om i hela landet. Tiotals företag och långt över hundra föreningar och sammanslutningar ser till att Finland är fullt av evenemang med mat och dryck. Det drar med andra ord ihop sig till världens största byfest, dit alla är inbjudna. Kom med du också och delta med en picknick i parken eller ordna en middag under bar himmel! Förslag på recept till matkalasen hittar du i receptbanken eller i inspirationsmodellerna. Dela bilder på sociala medier och tagga dem med #viätertillsammans, #syödäänyhdessä, så samlas de i ett gemensamt arkiv, till glädje och inspiration för många andra! Mera information om alla tillställningar under veckoslutet finns på jubileumsårets hemsida.

Månadens recept: Kantarellsallad

Svampsäsongen är här och vi vill tipsa om vår enkla och goda kantarellsallad. Du hittar den i receptbanken, fler inspirerande kantarellrecept finns i svampkategorin

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 18.5.2017

Vårmötet i Kristinestad 6.5

Över 370 marthor samlas i Kristinahallen i Kristinestad den 6 maj, det kan man kalla för kvinnokraft! I år är det Sydösterbottens Marthadistrikt som står värd för mötet och programmet för dagen hittar du på martha.fi. Vi kommer att uppdatera på Facebook, Twitter och Instagram under hela dagen, så håll utkik!

Kampanj: Kläder och konsumtion under lupp

Vi uppmärksammar Klädrevolutionsveckan i våra kanaler med fakta, tips och idéer kring klädkonsumtion, och frågar oss bland annat hur billig den billiga tröjan egentligen är? Läs mer på martha.fi.

Save the date: Martha <3 Lindbergs på restaurangdagen 20.5

 

Vi firar restaurangdagen i Lindbergs Trädgård 20.5 klockan 12–14! Välkommen på en grön och skön lunchupplevelse invid växthusen. Kombinera uppköpen till trädgården med en riktigt marthalunch ute i det fria. På menyn står sallad med grödor både från Lindbergs växthus och vilda växter från naturen. Till det en saftig foccaccia med Lindbergs tomater, rabarbersaft och bärkaka till efterrätt. Lunchen kostar 7 euro, all vinst går till Centrs Marta i Riga, Lettland.

Påminnelse: Föreningsfestivalen 2017

Vill ni ordna ett lokalt evenemang under föreningsfestivalen som infaller i oktober under tiden 2–8.10.2017? Ännu hinner ni ansöka om bidrag, ansökningar tas emot till och med 30.4. För mera information, gå in på festival.fi eller kontakta utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi, tfn 044 280 6609.

Nytt i Marthashoppen

Brist på gåvoidéer inför mors dag 14.5? Uppvakta mor med collegetröjan med ”Min mamma är martha”-tryck för barn! Tröjan finns nu i vår shop på printmotor.com/marthaforbundet.

Ny ekonomirådgivare

Vi välkomnar ett nytillskott till vårt rådgivarteam – Mia-Maja Wägar jobbar från och med april som ekonomirådgivare på kansliet i Helsingfors. Du når henne per e-post: mia-maja.wagar@martha.fi eller på tfn 043 820 0073. Läs mer om Mia-Maja här.

Vårfräscha recept till Valborg

Nu har vi bunkrat upp med de bästa recepten till Valborg. Äppelmunkar, struvor, korv i bröd, bubblig bärmjöd och mycket, mycket mer! Alla läckerheter hittar du i receptbanken.

Gott exempel: Petalax Kyrkoby Marthaförening

Denna gång lyfter vi Petalax Kyrkoby Marthaförening som ett exempel på inspirerande och engagerande medlemsverksamhet. Läs mer om föreningens innovativa inspirationskväll här.

Har du tips på marthaverksamhet som du tycker att andra marthor borde få ta del av? Mejla gärna ditt förslag till utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi.

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 20.4.2017

Bästa martha,

Vårdagjämning, sommartid och flyttfåglar. Tre aktuella fenomen som får mig att vilja lyfta tre aktuella teman:

1. Kommunalvalet närmar sig med stormsteg. Jag hoppas att ni alla tagit del av centralstyrelsens frågor kring skolbespisningen som sändes förra veckan (ni hittar dem här). Och jag hoppas att ni aktivt tar del av valdebatter nära er!

2. Vi efterlyser frivilliga insatser för en bättre värld. Registrera ert evenemang och låt oss få ta del av allt som görs i Marthafinland! Vi har fått läsa om Överesse marthaförening som har ordnat verksamhet på servicehem för äldre samt hållit en popup-restaurang för barnfamiljer, och vi vet att det finns fler insatser. Låt oss få ta del av dem!

3. Slutligen vill jag påminna alla om att anmälningstiden till Marthaförbundets vårmöte går ut i morgon. Kom med och möt våren med oss och många marthasystrar i Kristinestad lördagen den 6 maj 2017!

Med önskan om en solig vår till alla,

Frida Nylund, verksamhetsledare

Fira med en popup-restaurang 20.5!

Restaurangdagens årsdag firas traditionsenligt den tredje lördagen i maj, i år infaller dagen den 20 maj. Vi uppmanar nu alla marthor att delta i firandet med en popup-restaurang! Restaurangdagen kan se ut precis som ni själva vill, men låt gärna restaurangen få en lokal prägel och tänk på att det inte behöver vara så festligt, även en enklare servering uppskattas av matgästerna. Samarbeta gärna med en annan förening, så delar ni med er av matglädjen! Inspiration och tips på festmenyer i säsong hittar ni i vårt inspirationsmaterial, recepten till menyerna finns i receptbanken. Där finns också massvis med recept på härligt somrig kalasmat som passar för många gäster.

Starta en webbsida

En förening eller krets kan som medlemsförmån få beställa en egen webbsida av förbundet. På sidan kan ni uppge era kontaktuppgifter och kort informera om verksamheten, men även informera om aktuella evenemang samt publicera bilder eller längre texter. Beställ sidan genom att sammanfatta grunduppgifterna och mejla informatör Karin Lindroos, karin (at) martha.fi. Vi återkommer inom högst en vecka med en länk till er webbsida och instruktioner för hur ni uppdaterar den.

Föreningsfestivalen – sök bidrag!

Vill ni ordna ett lokalt evenemang under föreningsfestivalen i oktober? Föreningar kan ansöka om bidrag på 500–2 000 euro under tiden 1.4–30.4.2017. Samarbete ger mervärde, så sök gärna upp en ny samarbetspart! För mera information, gå in på festival.fi.

Ungmarthas sommarläger

Nu är det dags att anmäla sig till Ungmarthas populära sommardagläger för barn i årskurs 2–6. Vissa läger är redan fullbokade, men lediga platser finns i bland annat Helsingfors (31.7–4.8), Esbo (12–16.6) och Mariehamn (19–22.6). Lägren i Närpes och Jakobstad bekräftas inom kort. Här hittar du mera information om och elektroniska anmälningsblanketter till alla läger.

Sommarkonferens i Norge 16–18.6.2017

Detta är sista uppropet till Nordiska kvinnoförbundets sommarkonferens i Sandefjord, Norge. Bindande anmälningar görs till utvecklingschef Petra Högnäs, petra (at) martha.fi, tfn 044 280 6609, senast 31.3.2017. Information om program samt prisuppgifter finns här.

Utebliven medlemstidning?

Har du blivit utan din medlemstidning? Kontakta ekonomiassistent Marika Danielsson, marika (at) martha.fi, tfn 044 735 4971, så kontrollerar hon dina adressuppgifter i förbundets medlemsregister. Stämmer uppgifterna, ger hon dig rådet att göra en felanmälan till postens kundservice på numret 0200 27100.

Martat–Martha-insamlingen fortsätter

I fjol uppmanades alla marthor att delta i Nationalbibliotekets insamling för att digitalisera förbundets historiska tryckalster. Hittills har sammanlagt 500 euro inkommit och donationer kan fortsättningsvis göras online fram till slutet av 2017. Kom bara ihåg att i meddelandefältet uppge att bidraget inbetalas till Martat–Martha-fonden!

Månadens recept: Vegetarisk lasagne och godaste morotskakan

Vad ska vi äta i dag? Hur skulle det vara med en lasagne med bondbönekross? Och till dessert en saftig morotskaka – ett smart sätt att rädda trötta morötter från grönsakslådan!

Påskens läckerheter i receptbanken

Planerar du en brunch, lunch eller middag under påsk? Läckra luncher, matiga middagar och delikata desserter hittar du på recept.martha.fi.

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 23.3.2017

Bästa marthor,

Vi befinner oss mitt i en av de intensivaste föreningsbyråkratiska perioderna. Årsrapporter och bokslut produceras, års- och vårmöten förbereds och genomförs, nya styrelser tillsätts i föreningarna och distrikten väljer ombud till förbundets vår- och höstmöte.

Centralstyrelsen har konstituerat sig och valt Camilla Komonen (Helsingfors svenska Marthaförening) och Camilla Hautala (Åbolands svenska Marthadistrikt) till vice ordförande samt tillsatt en ny organisationsutvecklingsgrupp med förbundsordförande Andrea Hasselblatt i spetsen. Vid höstmötet ska ett utvecklingsförslag för organisationsutveckling presenteras, men vi är också glada för att kunna visa på några resultat på vägen.

Ett tydligt utvecklingsmål gällande byråkratin (enligt den undersökning distrikten svarade på år 2016) var att utveckla anmälningsförfarandet till förbundets vårmöte så att inte distrikten belastas av både anmälningar och fakturering av deltagare och ombud. Därför anmäler alla deltagare i år sig själva och får en egen faktura över sitt deltagande. Ett litet steg för att göra byråkratin smidigare, vilket förhoppningsvis ger distrikten mera tid för annan verksamhet. Utnyttja i stället tiden till en extra insats för en bättre värld! För ni minns väl min förhoppning om hundra handlingar för en bättre värld, en vardag i taget? Vi samlar dem i frivilligbanken – och vi vill ha många fler!

Med önskan om givande föreningsmöten,

Frida Nylund, verksamhetsledare

Registrera er frivilliginsats för en bättre värld här och låt oss i varje medlemsbrev följa med hur listan växer. Insatsen kan vara utförd av enskilda marthor, kretsar, föreningar eller distrikt. Tips på vad man kan göra hittar ni förstås i våra inspirationsmodeller.

Ekofastan uppmuntrar till återvinning

Inom kampanjen Ekofasta uppmanar kyrkan till eftertanke kring konsumtion. Rubriken för årets kampanj är ”Skapelsen är inte till salu”, och uppmaningen är att i stället för att köpa nytt byta, dela, fixa och reparera. Kampanjen inleds den 1 mars och pågår fram till den 15 april. Marthaförbundet är med i kampanjen genom att dela tips och idéer för återanvändning i Ekofastans kanaler. Vi uppmuntrar också distrikt, föreningar och kretsar att anordna program i enlighet med kampanjens tema. Kanske en fixarkväll för att sätta cyklarna i vårskick? Eller en pysselkväll med återvunnet material? Läs mer om kampanjen på ekofasta.fi.

Matinspiration för hela familjen i Karleby 23.2

Svårt att hitta middagsinspiration? Välkommen på en matafton med ett mångsidigt program för hela familjen torsdagen den 23 februari i Karleby! Vi pratar om mat för och med barn samt bjuder på en inspirerande föreläsning med den svenska matkreatören Johanna Westman. Kvällen avslutar vi med ett gemensamt kvällsmål. Anmäl dig via formuläret i evenemangskalendern på förbundets hemsida eller till projektledare Sofia Grynngärds, sofia.grynngards (at) martha.fi, 050 517 2958, senast 21.2.2017. Kvällen arrangeras inom ramen för Marthaförbundets projekt Tack för maten! i samarbete med Ungmartha och Karlebynejdens Marthadistrikt.

Nytt kurskoncept: Familjekompet

Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv. I vår ordnar vi kurser på följande orter:

27.2 i Borgå
6.3 i Borgå
20.3 i Borgå

 

Läs mera om kurskonceptet Familjekompet här. På frågor svarar hushållsrådgivare Solveig Backström, solveig.backstrom (at) martha.fi, 043 820 0070.

Dags att nominera kandidater till årets marthagärningar!

Från och med i år kan man inom ramen för utmärkelsen Årets marthagärning nominera kandidater inom tre kategorier. Kategorierna för år 2017 är Årets Lucina, Årets samhällsinsats och Årets eldsjäl – läs mer om nomineringskriterierna och nomineringsförfarandet här eller i Martha nr 1/2017. Senast 15.3.2017 bör förslagen vara oss tillhanda.

Påminnelse: Ansök om föreningsstöd!

Vill ni ordna olika aktiviteter för asylsökande eller nyanlända finländare, satsa på en gemensam klädbytardag eller testa en helt ny idé som främjar samhörigheten i föreningent? Nu har ni möjlighet att få understöd för er satsning. Föreningsstödet kan distrikt, föreningar och kretsar söka till och med den sista februari. Mera inspiration hittar ni här och er ansökan kan ni fylla i här.

Påminelse: Anmälan till vårmötet

Marthaförbundet samlas till vårmöte i Kristinestad lördagen den 6 maj 2017. Program, prisuppgifter och information om hotellen hittar du i evenemangskalendern. Bindande anmälan senast 24.3.2017.

Nordiska kvinnor samlas i Norge

Årets NKF-konferens hålls i Sandefjord, Norge, under tiden 16–18.6.2017. Sista anmälningsdagen är 31.3.2017. Mera information finns i evenemangskalendern. Har du frågor, vänligen kontakta utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, tfn 044 280 6609.

Medlemsrabatt på kryssningar

Viking Line erbjuder våra medlemmar och medlemsföreningar rabatt på kryssningar och ruttresor. Rabatten gäller för både fritidsresor och gruppresor. För bokning av en fritidsresa, klicka här. Vid bokning av en grupp- eller konferensresa, vänligen granska erbjudandena här. OBS! Kom ihåg att alltid uppge vårt kundnummer 352998 då ni bokar en resa. Trevlig resa!

Februarigott: Fastlagsbullar med hemlagad mandelmassa

En smaklig mandelmassa gör du lätt själv genom att blanda en hårt uppvispad äggvita med 80 gram mandelmjöl och 1–1,5 dl pudersocker. Recept på bullarna hittar du i receptbanken.

Hej,

 

Välkommen på morgonkaffe i yrkeshögskolan Arcadas foajé i Helsingfors lördag 19.11 kl. 9.30–11.30. Innan höstmötet inleds bjuder Marthaförbundet på smoothies och morgonkaffe med tilltugg och goda råd. Vi delar ut Svinnkampens receptkort och affischer samt lottar ut flera exemplar av receptboken Kokbok för alla. Kom med och låt dig inspireras av projektet Svinnkampens sista popup-tillfälle. Vi ses!

Klädbytardagen 19.11

På lördag firar vi klädbytardagen och sätter kläder i rotation runt om i Marthafinland. Principen är enkel: Lämna klädesplagg du har tröttnat på och ta med dig lika många hem. På följande orter ordnar marthorna lokala klädbyten: Esse, Åbo, Kimito, Terjärv, Jomala och Borgå. Varför inte passa på att fynda något nytt till julens alla fester?

I år vill vi i samband med klädbytardagen också väcka diskussion kring kläder och kemikalier. Smartha tips på hur du skapar en hållbar garderob hittar du här.

Nya uppdaterade hemsidor

Nu är webbsidorna för alla distrikt, föreningar och kretsar uppdaterade med en ny fräsch look. Sidorna fungerar på samma sätt som tidigare, både för användare och för administratör, med verktyget Digistoff som bas. Alla föreningar eller kretsar kan beställa en webbsida, det är gratis.

På webbsidan kan ni berätta om er förening/krets, skriva artiklar om kommande verksamhet eller dela med er av bilder från evenemang. Upplever ni att ni inte har tid att uppdatera sidan kontinuerligt, kan den också vara statisk. Kort info om er verksamhet och aktuella kontaktuppgifter fungerar minst lika bra och gör det lätt att söka information om er verksamhet på nätet.

Bestämmer ni er för att en webbsida som passar er verksamhet, skicka då en kort beskrivning av er förening/krets och kontaktuppgifter till informatör Karin Lindroos, karin (at) martha.fi. Inom högst några veckor är sidan uppe, och ni får instruktioner i hur den uppdateras.

Gott exempel: Borgå svenska Marthadistrikt

Föreningsstödet från Svenska kulturfonden ger ett välkommet klirr i kassan för såväl distrikt som föreningar. Borgå svenska Marthadistrikt har med hjälp av bidraget två år i rad arrangerat en inspirationsdag med kvinnan i fokus. Läs mer om Borgåmarthornas populära satsning här.

Hör gärna av dig till utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, med dina tankar om intressant marthaverksamhet som du tycker att vi borde lyfta i kommande medlemsbrev!

Ansök om föreningsstöd i februari

I februari 2016 har alla marthaföreningar möjlighet att ansöka om föreningsstöd från Svenska kulturfonden som vill stödja aktiv förnyelse och internt utvecklingsarbete i föreningar på lokal och regional nivå. Ansökningsformuläret är öppet på förbundets hemsida under tiden 1–28.2.2017. Förra året beviljades cirka 70 procent av de sökande ett bidrag. Mera information om föreningsstödet finns i Martha nummer 6/2016 och på Marthaförbundets hemsida. På frågor svarar utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi.

Julpyssel på nätet

Fyll jultiden med roliga aktiviteter tillsammans med familj och vänner. Ungmarthas julkalender bjuder varje dag, från 1 december fram till julafton, på roliga juliga pyssel och recept. Vi återanvänder sådant som kanske redan finns hemma, så plocka redan nu fram gamla glasburkar, presentband, garnnystan, samla käppar i trädgården och spara några bitar kartong, de kommer att behövas! Luckorna kan du öppna på datorn eller på din smarttelefon och julkalendern hittar du på Ungmarthas hemsida.

Pysslen och recepten är framtagna inom Marthaförbundets projekt Tack för maten! och Svinnkampen samt av Kajsa Wikman-Colerus, Anders Wikström och Karin Lindroos.

Bärinspiration för barn

Ungmarthas och projektet Tack för maten!:s bärmaterial som riktar sig till barn är ute nu. Det 16-sidiga häftet Kär i bär bjuder på roliga recept, spännande övningar och pysseltips med buskbär i huvudrollen. Bärhäftet kan läsas på nätet eller beställas hem via webbsidan. Häftet är gratis, men portokostnader tillkommer.

Bidrag för popup-M-klubbar

Ännu hinner ni ansöka om ett bidrag för att ordna ett roligt jippo för barn, en popup-M-klubb. Julklappspyssel, pepparkaksbak, snickerier, naturkosmetik ... Man kan ansöka om ett belopp på upp till 100 euro för material som används under evenemanget. Det enda ni behöver göra är att anmäla ert intresse och med några meningar beskriva vad ni har tänkt göra samt efteråt redovisa för deltagarantalet och kort beskriva jippot. Allra enklast gör ni det per e-post till Elise Hindström, elise (at) martha.fi, eller per telefon 044 280 6813. Kom ihåg att ange kontaktperson och kontonummer, så ser vi till att de beviljade bidragen utbetalas omgående.

Novembergott: Rotfruktsburgare

Marthas rotfruktsburgare är goda och nyttiga och kan fixas till av sådant som blivit kvarliggande i kylskåp och skafferi. Servera dem i bröd med klassiska tillbehör som gräddfilssås, rödlök, ost, skivad tomat och salladsblad. Receptet på rotfruktsbiffar hittar du i vår receptbank.

Den stora finlandssvenska kryssningen 3–4.2 2017

Kom med och fira Finland 100 år på böljan den blå! Den stora finlandssvenska kryssningen närmar sig med stormsteg och det är dags att anmäla sig om du ännu inte har gjort det. Anmälan gör du direkt på nätet och där hittar du också praktisk information samt hela kryssningsprogrammet. Förfrågningar riktas till kryssningen (at) bildningsforbundet.fi eller Maria Jansson, tfn 040 703 6085, vardagar klockan 10–15.

MARTHAFÖRBUNDETS MEDLEMSBREV 16.2.2017

Bästa marthor,

Ett nytt år för med sig nya möjligheter. Verksamheten har kört i gång med full fart och vi vet att föreningarna förbereder sig för sina årsmöten. Ta del av din förenings årsmöte och påverka den verksamhetsplan ni ska behandla. Och kom ihåg de inspirationsmodeller som finns tillgängliga på vår hemsida för marthaverksamheten 2017 – utnyttja dem!

I den strategi som godkändes vid förbundets höstmöte lyfter vi fram frivilligarbetet inom organisationen. Det är massor som görs med frivilliga krafter inom Marthaförbundet, och det är en verksamhetsform som vi ytterligare vill synliggöra och stödja.

Finland fyller hundra år i år. Martha har varit en stark kraft i uppbyggandet av ett självständigt Finland. I dag arbetar vi för en bättre värld, en vardag i taget. Låt oss tillsammans ge Finland en gåva: minst hundra gärningar för en bättre värld. Bjud in till en gemensam måltid (#viätertillsammans), ordna en klädbytardag (#garderoben) eller dela kunskap om den finlandssvenska matkulturen (#marthasmatkultur). Eller gör gott för andra på det sätt som bäst passar er. Det övergripande temat för hela året är Tillsammans, så låt oss vara en aktiv förebild, för tillsammans är stark!

Frida Nylund, verksamhetsledare

Registrera er frivilliginsats här och låt oss i varje medlemsbrev följa med hur listan växer. Insatsen kan vara utförd av enskilda marthor, kretsar, föreningar eller distrikt. Tips på vad man kan göra hittar ni förstås i våra inspirationsmodeller.

Vårmöte i Kristinestad – save the date!

Marthaförbundet samlas till vårmöte i Kristinestad lördagen den 6 maj 2017. Program, prisuppgifter och information om hotellen hittar du i evenemangskalendern. Bindande anmälan senast 24.3.2017. Observera att var och en anmäler sig själv till mötet samt bokar sin övernattning. Har du frågor som gäller vårmötet, kontakta Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, tfn 044 280 6609.

Fjolårets uppmaning att klä sig i folkdräkt blev en succé och vi hoppas på minst lika många folkdräkter i vår!

Motioner till vårmötet inlämnas senast 8.4.2017 till verksamhetsledare Frida Nylund, Marthaförbundet, Bölegatan 2, 00240 Helsingfors eller per e-post till frida.nylund (at) martha.fi.

Påminnelse: Ansök om föreningsstöd!

Marthakretsar, -föreningar och -distrikt har under hela februari möjlighet att ansöka om föreningsstöd. Ansökan görs elektroniskt via anmälningsformuläret på förbundets hemsida. Bekanta er med kriterierna i Martha nr 6/2016 eller på hemsidan. På frågor svarar Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, tfn 044 280 6609.

Efterlysning!

Vi efterlyser marthakretsar, -föreningar eller -distrikt som har integrationsfrämjande verksamhet på sitt program. Med hjälp av Svenska folkskolans vänner (SFV) kan Marthaförbundet erbjuda stöd i form av material, information och utbildningsträffar till de föreningar som på ett eller annat sätt hjälper och stöder asylsökande och flyktingar. Hör gärna av dig till Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, tfn 044 280 6609 för mera information!

Nordiska kvinnor samlas i Norge – save the date!

Årets sommarkonferens arrangeras av den norska kvinnoorganisationen Norges Kvinne- og famileforbund och hålls under tiden 16–18.6.2017 i Sandefjord, cirka 120 km söder om Oslo. Temat för konferensen är Matglädje. Bindande anmälan senast 31.3.2017. Mera information hittar du i evenemangskalendern och i Martha nr 1/2017. Har du frågor, vänligen kontakta Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi, tfn 044 280 6609.

Bästa marthor,

På lördag samlas centralstyrelsen, fysiskt och virtuellt, till ett möte där förslag till såväl verksamhetsplan som strategi och budget för Marthaförbundet behandlas. Dessa tas sedan upp på vårt höstmöte 19.11 på Yrkeshögskolan Arcada. Hoppas att vi ses där! På möjligheternas torg kommer inspirationsmodeller för olika verksamhetsformer att lyftas fram, så kom med och låt dig inspireras! Anmäl dig till höstmötet i evenemangskalendern senast 4.11. Observera att alla deltagare denna gång anmäler sig personligen.

Väl mött!

Frida Nylund, verksamhetsledare

Klädbytardagen 19.11

Tänker ni ordna ett klädbytarevenemang i er förening eller krets i november? Hör av er till Emilia Nyberg, emilia@martha.fi, senast 31.10, så hjälper vi er med marknadsföringsmaterial! Läs mer om klädbytardagen här.

Nu går vi vidare!

Motionskampanjen Gåkampen har fått en flygande start och pågår fram till sista november. Under kampanjtiden ordnas Gåfester runt om i Svenskfinland, ännu hinner du med på någon av dem! På följande orter kan du delta och ta några steg i rätt riktning: Åbo, Pargas, Mariehamn, Kyrkslätt och Karis. Läs mer om Gåkampen på kampanjens hemsida, på martha.fi eller i evenemangskalendern.

Oktobergott: Rödbetskaka

Den färgstarka rödbetan är som bäst just nu, så varför inte glädja dina sinnen med en hembakad rödbetskaka! I videoklippet ser du hur man gör. De rårivna rödbetorna i kaksmeten gör kakan extra saftig och god. Grädda den gärna dagen innan servering, den blir bara godare av att stå i kylen. Receptet hittar du också i vår receptbank.

Nyheter i Marthashoppen

En reviderad upplaga av det tvåspråkiga recepthäftet Babymat enkelt/Vauvanruokaa helposti är ute nu och finns att köpa i webbshoppen. Pris: 10 euro.

I Marthashoppen hittar du också vår rejäla kökshandduk i halvlinne (hälften lin, hälften bomull). Låt den bli en pigg påminnelse om vilka råvaror som är i säsong under de fyra årstiderna. Storlek: 45 x 65 cm. Pris: 16 euro.

Gott exempel: Helsingfors svenska Marthaförening

Som exempel på inspirerande och engagerande medlemsverksamhet lyfter vi denna gång Helsingforsmarthornas Marthaforum som ägde rum i mitten av oktober. Läs mer om den innehållsrika dagen och pejla stämningarna här.

Har du tips på intressant marthaverksamhet som du tycker att andra marthor borde få ta del av? Mejla gärna ditt förslag till Petra Högnäs, petra.hognas (at) martha.fi.

Delta i den stora finlandssvenska kryssningen – anmäl dig nu!

Anmälningen till den stora finlandssvenska kryssningen 3–4.2 2017 har öppnat. Kryssningen är en del av firandet av Finland 100 år och temat är Tillsammans. Förfrågningar riktas till kryssningen@bildningsforbundet.fi eller Maria Jansson, tfn 040 703 6085, anträffbar vardagar klockan 10–15.

Höstens IT-kurser

Svenska folkskolans vänner SFV arrangerar en hel del kurser i IT, bland annat kurser i hur man ökar synligheten för föreningens verksamhet i sociala medier och på hemsidan. Läs mera om vilka kurser som är aktuella för tillfället och anmäl dig via länken http://kulturfabrikenab.fi/sv/kurser.

Rättvisa kaffestunder 24–30.10

Nästa vecka infaller den årliga veckan för rejäl handel. Vi deltar genom att dricka rättvisemärkt kaffe och te på våra kaffepauser, och utmanar er att göra detsamma på era föreningsmöten!

Bästa marthor,

Hösten är här och skogen är fylld av svamp. Gåkampen har startat, så passa på att förena nytta med nöje, en svamputfärd med många steg i rätt riktning. Läs mera på kampanjens hemsida.

Lördagen den 19 november går förbundets höstmöte av stapeln i Helsingfors under rubriken Marthas många möjligheter. Verksamhetsplanen och budgeten för nästa år ska behandlas, likaså förbundets nya strategi. Ordförande för förbundet ska väljas för perioden 2017–2018, och även nya medlemmar till centralstyrelsen i stället för dem som är i tur att avgå. Höstmötet erbjuder en fantastisk möjlighet till inspiration, kunskap och gemenskap – kom med du också och påverka ditt förbund! Läs mera om programmet och anmäl dig till höstmötet i evenemangskalendern. Nytt för i år är att alla som deltar anmäler sig själva till mötet.

Frida Nylund, verksamhetsledare

Årets Fredrika: Heidi Lunabba

Heidi Lunabba heter hon, årets Fredrikastipendiat, som den 2 september mottog ett stipendium på 10 000 euro för ”samhällsmoderliga insatser” i Fredrika Runebergs anda. Fina stämningsbilder från den varmhjärtade tillställningen i Runebergshemmet i Borgå hittar du på vår Facebooksida.

Matkulturdagen 9.10

I år firar vi matkulturdagen med en bärig brunch i Nagu församlingshem den 9 oktober klockan 11–13. Se hela programmet i senaste numret av Martha eller i evenemangskalendern – varmt välkommen med!

Klädbytardagen 19.11

Klädbytardagen närmar sig och infaller i år den 19 november. Klädbyten ordnas bland annat i Mariehamn, Vasa och Sundom. Meddela Emilia Nyberg, emilia.nyberg@martha.fi, om ni också kommer att arrangera klädbyte, så hjälper hon er med marknadsföringsmaterial. Läs mer om klädbytarkonceptet här.

Billig och god vardagsmat

God och nyttig vardagsmat behöver inte vara dyr. Inom kort firar vi billiga veckan på Facebook och Instagram. Där lägger vi ut tips, inspiration och recept på förmånlig, näringsriktig och enkel mat för hela veckan. Har du middagstips som är extra snälla mot plånboken? Dela med dig av dina matbilder och tagga dem med #billigtochgott, så får du även andra att bli inspirerade!

Saltad svamp

Svampsäsongen pågår för fullt, så passa på att fylla matförråden hemma med skogens delikatesser! Saltad svamp håller länge i kylskåpet och smakar som färsk. I videoklippet ser du hur man saltar in riskor. Receptet på saltad svamp hittar du också i vår receptbank .

Goda exempel: Karlebynejdens Marthadistrikt

Denna gång lyfter vi Karlebynejdens Marthadistrikt och den nyrekrytering som gjordes hösten 2015, då distriktet aktivt gick ut och letade efter en ny ordförande. Läs mera om hur det gick till här.

Har du goda exempel på inspirerande marthaverksamhet som du tycker att andra marthor borde få ta del av, hör gärna av dig till Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi.

Medlemsförmån: Bokföringsprogrammet Fortnox

Som en medlemsförmån erbjuder Marthaförbundet föreningar och distrikt bokföringsprogrammet Fortnox. Kontakta Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi, för mera information.

Föreningsfestivalen 4–9.10

Under Föreningsfestivalen den 4–9 oktober ordnas ett tjugotal spännande evenemang runt om i Svenskfinland. Bekanta dig med programmet och lev (förenings)livet!

Sök renoveringsbidrag!

Har ni en Marthastuga som behöver rustas upp? Senast 30.9 kan ni lämna in en ansökan om renoveringsbidrag till Finlands Hembygdsförbund. Närmare information och ansökningsanvisningar finns på Hembygdsförbundets hemsida.

Levande kulturarv i Svenskfinland 18.10

Är du intresserad av praktisk kunskap, traditioner och hur man tryggar dessa? Välkommen med på seminariet Levande kulturarv i Svenskfinland som ordnas i Helsingfors den 18 oktober klockan 9.30–16. Programmet bjuder på föredrag och workshops om hur man bevarar gårdagen och samtiden för framtiden. Seminariet är gratis och öppet för alla. Anmälningar senast 11.10. Detaljerat program och mera information hittas här.

Bästa martha,

Välkommen tillbaka till vardagen! En ny marthahöst har precis startat och vi är glada för att just du har valt att fira hösten med oss. Martha skapar sammanhang, ett sammanhang där du får tid. Tid tillsammans med andra. Tid att införskaffa dig ny kunskap, till exempel via årets matkulturmagasin som är fullspäckat med information och inspiration kring odlade buskbär och som landar i din postlåda i oktober. Tid för egen utveckling. Möt oss gärna på matmarknader, skogsutfärder och på vårt höstmöte. Ordna en klädbytardag! Fira den finlandssvenska matkulturdagen! Var stolt över all marthaverksamhet som sker på olika håll i Marthafinland! Det är vi. Tack för att just du är martha!

Med marthaglädje,

Frida Nylund,

verksamhetsledare

Delikatessernas Finland 18–20.8

Marthaförbundet deltar åter i matmarknaden Delikatessernas Finland på järnvägstorget i Helsingfors 18–20.8. I år är fokus på Svinnkampen och projektet Tack för maten! Kom och träffa oss om du har vägarna förbi!

Startskottet för Gåkampen 10.9

Höstens stora motionsevenemang Gåkampen drar igång i Lillhoplaxparken i Helsingfors lördagen den 10 september klockan 11–13. Mera information finns på kampanjens webbsida www.gåkampen.fi som öppnas för allmänheten måndag 22.8.

Tid för bärfrossa!

Bärbuskarna dignar och många har redan syltat och saftat. Men än finns det skörd att ta hand om. I höstens matkulturmagasin kommer vi att möta personerna som gjort bärodling till en livsstil: förädlarna, plockarna, glassmakarna, vinproducenterna, kockarna. Dessutom våra bästa martharecept med just odlade buskbär. Magasinet når din postlåda i början av oktober. Ett enkelt och vackert sätt att ta tillvara en del av bärskörden är att frysa in med lite vatten eller saft i iskuber. Kuberna kyler ner vattenglaset eller den festliga drinken och ger lite extra smak.

Goda exempel – Ålands MarthadistriktI varje medlemsbrev under hösten lyfter vi fram goda exempel på inspirerande verksamhet i föreningar och distrikt. Först ut är Ålands Marthadistrikt som har tagit upp kampen mot matsvinnet. Läs mer om deras projekt Med Martha mot matsvinnet här

Har du goda exempel på verksamhet i Marthafinland som du tycker att andra marthor borde få ta del av, tveka inte att höra av dig till Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi.

Kurser på kommande under hösten

5.9 Huskurer (Korsholms vuxeninstitut)

6.9 Smarthfisk och romtasting (Dynamohuset i Närpes)

8.9 Vilda växter (Öjskogsparken i Närpes)

13.9 Naturens örtapotek (Vasa arbetarinstitut)

14.9 Till svampskogs! (Korsholms vuxeninstitut)

17.10 Ekologisk kallrörd tvål (Korsholms högstadium)

Följ också med evenemangskalendern, där hittar du den mest aktuella informationen.

Rösta på Finlands nationalrätt

Stiftelsen för finländsk matkultur ELO samt Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK lyfter med anledning av Finlands 100-årsjubileum våra nationella matskatter och uppmanar finländarna att rösta fram en gemensam nationalrätt bland alla delikatesser. Du kan delta i omröstningen, som sker i två omgångar, på kampanjens webbsida. Mera information finns här.

Bästa martha,

I måndags presenterades en undersökning (Taloustutkimus 2016) som visar att vi finländare önskar att vi skulle få tillbringa mera tid kring den gemensamma måltiden. I dag äter endast varannan familj tillsammans dagligen, och de spontana kaffebesöken hos varandra har avtagit.

Den här sommaren uppmanar jag er att äta tillsammans. Bjud in vänner och fira Marthas namnsdag, besök en granne/vän/avlägsen släkting och njut av sommarens alla läckerheter! Ge din familj, dina vänner och dig själv en bättre hälsa – njut av den gemensamma måltiden!

Tack bästa martha för ditt engagemang denna vår! Vi önskar er alla en skön, avkopplande och njutningsfull sommar kring den gemensamma måltiden.

Frida Nylund, verksamhetsledare

Sommarmat à la Martha

På sommaren är det enkelt att äta enligt säsong. Färska grönsaker kan inhandlas på lokala torg och genom Reko-ringar. I Marthas sommarmatkorg finns följande råvaror:

 • Tomater, gurka
 • Blomkål, broccoli
 • Ärter, bönor, spenat, mangold
 • Nypotatis
 • Rödbeta, rova, morot
 • Abborre, braxen, flundra, mört, gös
 • Kräftor
 • Jordgubbar, blåbär, vinbär, hallon, krusbär
 • Rabarber
 • Grädde, gräddfil, yoghurt

Recept på god och lättlagad sommarmat hittar du här.

Säsongsguide på väggen!

Med säsongsguiden på väggen i köket blir det lätt att äta grönt i säsong. Affischen på matt papper är i storleken A3 och kostar 20 euro. Den finns också i storleken 50 x 70 cm till priset av 25 euro. Beställ via marthashopen.

Fira Martha-dagen med ett bakverk

Mitt i högsommarvärmen, den 26 juli, firar vi Marthas namnsdag. Det gör vi med en av de fyra säsongsinspirerade marthabakelser som lanserade till den finlandssvenska matkulturdagen 2012. Receptet på Marthabakelsen med smak av citron och färska blåbär finns här.

Marthaförbundets kansli i Helsingfors och Vasa håller sommarstängt under tiden 20.6–31.7.2016. Trevlig sommar!

Bästa martha,

Vid förbundets vårmöte 2016 kunde den som ville rösta på olika förslag till Marthaförbundets värdeord. De två ord som fick överlägset mest röster var ”gemenskap” och ”kvinnokraft”. Det är också det svar vi brukar få av våra föreningsmedlemmar och orden beskriver antagligen bäst den känsla av sammanhang som medlemskapet i vårt förbund erbjuder. De två följande orden var ”inspiration” och ”vardagsnära”, vilka rätt väl beskriver den verksamhet vi har. Såväl värdeorden som den enkätundersökning som gjordes vid vårmötet kommer att vara en viktig del av det strategiarbete som pågår som bäst. Målet är att vid höstmötet 19.11.2016 kunna presentera ett förslag till strategi för förbundet för åren 2017–2019. Tack för att du röstade och hjälpte oss på vägen!

Frida Nylund, verksamhetsledare

Popup-restaurang med vilda inslag

Restaurangdagen firas åter på veckoslutet och lördagen den 21 maj klockan 11–13 gör Svinnkampens popup-restaurang ett nedslag i Robbes lilla trädgård i Lappträsk. På menyn står vilda smakupplevelser med Robbes egenodlade sallader och örter som serveras med en örtig vinägrett och nässelbaguette. Till efterrätt vankas det en saftig morotskaka och rabarberdryck. Priset för en portion är 5 euro och 50 portioner finns till försäljning. Välkommen!

Tips och råd inför examensfesten

Snart är det tid för examensfester. På martha.fi hittar du tips, råd och recept för en lyckad examensfest.

Flyttväska som examensgåva

En trevlig examensgåva kan du köpa från Sydösterbottens Marthadistrikt. Flyttväskan innehåller smartha hushållsprylar till en ungdom på väg ut i världen. Väskan kostar 35 euro. För beställningar, kontakta Ulrika Lapveteläinen på tfn 0400 831 374. Sammanlagt 40 väskor finns för närvarande att köpa, fler packas vid behov.

Flyttväskan är ett konkret exempel på hur en god idé kan förverkligas med hjälp av det så kallade föreningsstödet som Svenska kulturfonden delar ut via Marthaförbundet.

Rabarbersäsongen är här!

Denna läckra, men aningen sura, grönsak gör sig väl med söta bär, kanske det finns kvar i frysen från förra årets skörd? I receptbanken har vi samlat våra bästa rabarberrecept.

Save the dates inför hösten 2016!

18–20.8 Delikatessernas Finland i Helsingfors
21.8 Svinnkampens popup-restaurang på Mörby gård, Raseborg
2.9 Årets Fredrika Runeberg-stipendiat utses
10.9 Startskottet för Gåkampen i Helsingfors
1–2.10 Slow food-festival i Västnyland
3–9.10 Föreningsfestivalen ordnas som en festivalvecka med lokala evenemang runt om i Svenskfinland
9.10 Matkulturdagen firas i Nagu
19.11 Höstmöte i Helsingfors

19.11 Nationella klädbytardagen

För aktuell information, titta in på martha.fi, läs mer i kommande medlemsbrev och i tidskriften Martha samt följ oss på sociala medier!

Svinnkampens tygkasse

I Marthaförbundets Printmotor-shop finns nu, förutom t-tröjor och collegetröjor, också Svinnkampen-tygkassar. En perfekt påminnelse om att i matbutiken beräkna rätt för att undvika matsvinn.

Onsdagen den 25 maj är personalen på utbildning och Marthaförbundets kansli i Helsingfors och Vasa håller stängt.

Bästa medlem,

För att visa att vi är en medborgarorganisation med en bred medlemskår som tror på vår verksamhet, vill vi åter bli över 10 000 medlemmar. Därför har vi startat medlemsvärvningskampanjen Bli martha! som pågår under hela detta år.

Många marthaföreningar värvar ständigt nya medlemmar, andra satsar på god medlemsvård och tar väl hand om de medlemmar de redan har – vissa gör både och. Ett flertal föreningar vill dock gärna få fler medlemmar, och med medlemsvärvningskampanjen vill vi stödja rekryteringen av nya medlemmar. De kretsar, föreningar och distrikt som känner sig manade, får gärna haka på!

Tack alla ni som lyfter Martha, som stödjer Martha och som tror på Martha! Tillsammans kan vi bli fler, och ju fler vi blir, desto kraftfullare kan vi agera.

Med önskan om en skön och avkopplande påskhelg!

Frida Nylund, verksamhetsledare

P.S. Du har väl kommit ihåg att anmäla dig till förbundets vårmöte i Lovisa 23.4?

Påsk i Marthapodden

I det nyaste poddavsnittet diskuterar förbundets hushållsrådgivare Solveig Backström och informatör Karin Lindroos påsk, traditioner och givetvis påskmat. Varför äter vi ägg vid påsk, hur steker man en lammfilé på bästa sätt och vilka är egentligen Backströms känslor inför memma?

Marthapodden kan du lyssna på via Soundcloud eller iTunes. Prenumerera gärna, då dyker nya avsnitt automatiskt upp i podcasterappen i din mobil. Du kan såklart också lyssna på tidigare avsnitt.

Ingen påsk utan pasha

Missa inte påskkategorin i vår receptbank! Pasha, tårtor, sallader, ägg, lammstek med mera inspirerar inför påskens sammankomster.

Svinnkampen tipsar! Beräkna rätt så minimerar du matsvinnet, vår beräkningstabell kan laddas ner och skrivas ut.

Grönt till påsk

Det får gärna vara grönt till påsk – även om vintern fortfarande håller oss i ett järngrepp. Att själv odla ärtskott och krasse är enkelt och ger god skörd med en relativt liten insats. Vår introduktionsvideo hittar du här.

Garderoben-veckan i april

Den 18 april kör projektet Garderoben i gång en kampanjvecka tillsammans med Marttaliittos Garderobi. På hemsidan och i våra sociala mediekanaler kan du läsa informativa artiklar om bland annat klädkonsumtion, fibrer och textilavfall, och därtill ta del av inspirerande tips om hur du kan återanvända dina gamla jeans. Dela gärna artiklarna i ditt eget flöde för att sprida kunskap om problemet med textilavfall och tipsa om vad var och en kan göra för att minska det.

Vild i naturen

Efter nätkampanjen #marthadraråtskogen kommer nu uppföljaren #vildinaturen. Vi drar till skogs, lär oss mer om vilda växter och tillreder läckra rätter av skogsfynden. Tips, inspiration och recept hittar du snart på Marthaförbundets hemsida, Facebooksida och Instagram, så håll utkik!

Mys i en Marthatröja

Collegetröjor och t-tröjor med olika Marthatryck finns nu till salu i vår Printmotor-shop. Priset för collegetröjan på bilden är 32 euro och t-tröjan 19 euro. Ytterligare finns figurnära t-tröjor för 19 euro. Förutom enkla Marthatryck (finns även i mörkblått med vitt tryck) är tröjorna med texten ”Martha <3 Vardagen” och ”Martha <3 Bonden” populära.

Klicka in dig här för att beställa. Klicka för varan du önskar beställa och ange storleken. Gå sedan vidare till betalningen och fyll i dina kreditkortsuppgifter för att betala. En postkostnad på 3,90 euro tillkommer.

Bli martha!

Kampanjen Bli martha! innebär att vi aktivt lyfter frågan om att bli medlem i Marthaförbundet. Vi uppmanar medlemmarna att bekanta sig med vår värvningsguide för att få inspiration, tips och idéer. Guiden kan också fungera som underlag för diskussion kring medlemsvärvning. Värvningsblanketter, -planscher och -guiden i behändigt fickformat kan beställas från förbundskansliet, mejla till marika.seger@martha.fi. Vill du diskutera värvning eller andra medlemsfrågor, hör av dig till petra.hognas@martha.fi.

Svinnkampen på turné

Svinnkampens turné startade förra tisdagen i Vasa. Vi diskuterade matsvinn med sammanlagt 115 personer och fick ta del av många goda tips. På onsdag denna vecka är vi i S-Market i Ingå klockan 14–18. Kom och diskutera matsvinn med oss och plocka åt dig av inspirerande restrecept!

Några av svinntipsen från Vasa:

Sonja: "Pizza är en bra resträtt. Lägg på ostkanter, resterna från skinkpaketet och paprika och tomater."

Timo: "När barnen flyttade hemifrån blev det svårare att hinna äta upp brödet innan det for illa. Nu lägger jag hälften ur brödpåsen direkt i frysen."

Harriet: "Handla sådant som står sig länge och köp inte mer än du behöver."

Sommarkonferens på Island

Ännu hinner du anmäla dig till NKF:s sommarkonferens på Västmannaöarna, Island, 16–9.6.2016. Sista anmälningsdagen är 6.4.2016. Läs mera här.

Bästa martha,

Ett gemensamt mål för detta år är att vi ska bli fler medlemmar. Vår medlemsvärvningskampanj Bli martha! har fått en strålande start: vi har redan blivit 135 fler marthor sedan årets början. Förra året fick vi nästan 700 nya medlemmar, en siffra som vi senast nådde upp till år 2007. När vi tillsammans jobbar mot samma mål, har vi så mycket större möjligheter att lyckas. Ett stort tack till er alla, var och en, för er insats!

Jag vill påminna er om att ansöka om föreningsstöd. Ett av fokusområdena är medlemsutbildning och föreningsaktiverande verksamhet. Att ta hand om de medlemmar man har är viktigt, och mår föreningen bra är det lättare att värva nya medlemmar.

Petra Högnäs, utvecklingschef

Ekofasta före påsk

Har du några vanor du kan förändra för att främja en mer miljömedveten vardag? Eller finns det något ni kan avstå från på er arbetsplats till förmån för miljön? Kampanjen Ekofasta uppmuntrar oss att under fastetiden se över våra vanor och att göra åtminstone en liten förändring till det bättre. Evangelisk lutherska kyrkan i Finland står bakom initiativet, där fokus särskilt är på hur konsumtionen av mat och kläder påverkar miljön. Marthaförbundet är med som samarbetspartner och vi delar med oss av tips för mindre matsvinn på sajten ekofasta.fi.

Vill du också engagera dig i ekofastan genom att exempelvis aktivt ändra dina matvanor eller se över din klädkonsumtion? Ekofasta åtminstone en vecka och dela med dig av tips och upplevelser med hashtaggen #ekofasta. Läs mer på Facebook och dela med dig av dina egna tips i Facebookeventet.

Ansök om föreningsstöd

Föreningsstödet kan distrikt, föreningar och kretsar söka till och med den sista februari. Se närmare kriterier och fyll i er ansökan här.

Svinnkampen drar ut på turné

Under våren ger sig projektet Svinnkampen ut på turné för att träffa konsumenter i matbutiker. Vi tipsar om vad du kan tänka på redan i mataffären för att minska ditt matsvinn och delar ut recept på läckra resträtter. Vi kommer också att finnas på plats på en Reko-utdelning i Liljendal.

Kom och diskutera matsvinn på följande ställen: 

11.3 Reko Liljendal, Café Liljas parkering, kl. 17.30–18.15

23.3 S-Market i Ingå

31.3 K-Market i Nagu

Vi uppdaterar med närmare information på förbundets hemsida.

Föreslå årets marthagärning

Vem skall få utmärkelsen Årets marthagärning 2016? Vi tar emot förslag fram till den 9 mars, se närmare kriterier på hemsidan. Utmärkelsen delas ut vid vårmötet i Lovisa.

Anmälning till vårmötet

Sista anmälningsdagen till vårmötet är 31.3.2016. Läs mera om programmet och anmälningsförfarandet i evenemangskalendern eller i senaste nummer av tidskriften Martha.

Kurser på kommande under våren

7.3 Lär dig göra egen tvål (Sursik skola)

9.3 Lär dig göra egen tvål (Molpe skola)

10.3, 31.3, 7.4, 21.4 Hela familjen i köket (Ekenäs högstadium)

11.4 Babymatskurs (Marthalokalen i Borgå)

18.5 Örtapoteket (Skolhuset i Kronoby)

Medlemsrabatt på kryssningar

Viking Line erbjuder marthorna billigare gruppresor till sjöss, uppgifter om hur du bokar din resa hittar du här. Kom ihåg att alltid uppge kundnumret 352998 vid bokningen. Trevlig resa!

Vill du hjälpa projektet Tack för maten! – sy en mysteriepåse!

Projektet Tack för maten! tar fortsättningsvis emot så kallade mysteriepåsar. Påsarna ingår i ett materialpaket som ges till olika daghem så att de på egen hand kan arbeta med måltidspedagogik. Sybeskrivning och närmare instruktioner hittar du här.

Vårens IT-kurser

Svenska folkskolans vänner arrangerar en hel del kurser i IT under våren 2016, bland annat en grundkurs och fortsättningskurs i Digistoff, en föreläsning om kostnadsfria webbverktyg samt en kurs om effektiv användning av pekplattor och smarttelefoner. Du anmäler dig via SFV:s webbsajt, där du även hittar information om evenemangen och fler kurser.

Berätta om er Marthastuga

Finlands Hembygdsförbund samlar in historier om olika föreningshus med anledning av Finlands hundraårsjubileum 2017. Berättelserna kan anknyta till exempelvis verksamheten, personer eller själva byggnaden. För mera information, gå in på Hembygdsförbundets hemsida.

Pris för välgjord renovering

Vet du om en välrenoverad Marthastuga som förtjänar ett hederspris? Före slutet av mars kan du lämna in ditt förslag till föreningshusdelegationen, som årligen delar ut ett erkännande till ett föreningshus som har renoverats pietetsfullt och vars användbarhet har blivit bättre tack vare renoveringen. Närmare information om kriterierna och ansökningsförfarandet finns här.

Insamling för digitalisering av publikationer

Vi utmanar alla marthor att delta i Nationalbibliotekets insamling för att digitalisera förbundets tryckta material. Stöd arbetet att bevara tidskriften Martha samt förbundets broschyrer för kommande generationer genom att donera online. Insamlingen pågår till slutet av 2017. Mera information om projektet finns i senaste nummer av Martha.

Lättlagade läckerheter à la Martha

Smoothieskål, scones, blinier, äppelkladdkaka … vi har laddat upp nya recept på receptbanken. Du hittar rätter som lämpar sig för såväl helgfrukosten, kaffepausen som mellanmål i sportlovstider.

Bästa marthor,

Varmt välkomna till ett nytt marthaår! Ett år med det övergripande temat Martha gör gott och året då vi medvetet satsar på att åter bli över tiotusen medlemmar. Vi sammanställer som bäst en liten värvningsguide med tips och råd på vägen, för vi behöver ”arbeit i lag” för att nå målet. Känn er alltså utmanade att delta i kampanjen Martha 10 000!

Just nu känns det väldigt bra att få inleda marthaåret tillsammans med er. Verksamheten är redan i full gång och Martha både syns och hörs i hela Marthafinland. Fortsätt med det goda arbetet, så möts vi marthavimlet under vårens gång!

Frida Nylund, verksamhetsledare

Vi ska bli fler!

Från ord till handling, kom med och värva nya marthor! Värvningsblanketter och -planscher kan ni beställa från förbundskansliet, mejla till marika@martha.fi. En liten värvningsguide kommer också att tryckas upp och kan beställas inom kort. Håll utkik på förbundets hemsida, Facebook och Instagram!

Vårmötet i Lovisa – save the date!

Marthaförbundets vårmöte hålls i Lovisa 23.4. Alla medlemmar är välkomna. Läs mera om programmet och anmälningsförfarandet i evenemangskalendern från och med vecka 5 eller i nästa nummer av tidskriften Martha, som utkommer 10.2. Motioner till vårmötet inlämnas senast 18.3 till verksamhetsledare Frida Nylund, Marthaförbundet, Bölegatan 2, 00240 Helsingfors eller per e-post till frida.nylund@martha.fi.

Var med och utse Årets marthagärning!

I fjol var det Clownloppet i Pargas som fick utmärkelsen Årets marthagärning, vem ska få den i år? Vi tar emot förslag fram till 9.3, se närmare kriterier på hemsidan. Utmärkelsen delas ut på vårmötet i april.

Påminnelse: Ansök om föreningsstöd!

Distrikt, föreningar och kretsar kan ansöka om föreningsstöd för år 2016 under tiden 1.2–29.2, kriterierna finns i Martha nummer 6/2015 och på förbundets hemsida. Fyll i er ansökan via ansökningsformuläret på hemsidan. Vid behov kan blanketter beställas från Marthaförbundets kansli, vänligen kontakta utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi, tfn 044 280 6609. Hon ger också mera information och svarar på frågor om föreningsstödet.

Nu finns även bidrag att söka för verksamhet på svenska för personer med flyktingbakgrund, läs mera här.

Nordiska kvinnor samlas på Island – save the date!

Den sommarkonferens som årligen arrangeras av Nordens Kvinnoförbund hålls i år på Västmannaöarna, Island, under tiden 16–19.6.2016. Arrangörer är det isländska kvinnoförbundet Kvenfélagasamband Íslands och temat för konferensen är I samklang med naturen. Mera information hittar du inom kort i evenemangskalendern och i Martha nr 2/2016. På frågor om den nordiska sommarkonferensen svarar utvecklingschef Petra Högnäs, tfn 044 280 66 09, petra.hognas@martha.fi.

Evenemang, kurser och föreläsningar

20.1 Drop in-workshop i Jakobstad
24.1 Föreläsning om hemmets kemikalier i Vörå
27.1 Föräldraskap i fokus i Karleby
28.1 Föräldraskap i fokus i Vasa
7.3 Tvålkurs i Bennäs
9.3 Tvålkurs i Molpe
10.3 Tvålkurs i Närpes
 

Mera information om dessa tillfällen hittar du i evenemangskalendern.

Utgivningsdatum för vårens Marthapoddar

Ett nytt avsnitt av Marthapodden publiceras varannan vecka. Du kan lyssna och prenumerera via Itunes eller Soundcloud. Poddavsnitten publiceras också på www.martha.fi och Facebook.

22.1 Frida och förbundet
8.2 Kemikaliebanta kylskåpet!
22.2 Smartha sportlovsaktiviteter
8.3 Kvinnodagen till ära
21.3 Påskgott
4.4 Privatekonomin i fokus
18.4 Klädrevolution
2.5 Smarth fisk
16.5 Martha möter mannen
30.5 Martha som rollmodell
13.6 Smakrik sommar!
 
Festa till det med fastlagsbullar!

Vi fyller kontinuerligt på receptbanken med både vardagsmat och läckra desserter och bakverk. Nu är det hög tid för fastlagsbullar, här hittar du recept på både bullar och hemlagad mandelmassa.

Bästa martha,

Årets sista medlemsbrev innebär att julen nalkas. Ett marthaår fyllt av kunskap, gemenskap och kvinnokraft är snart slut. Vi vill tacka er alla för ert marthaengagemang och önskar er en stämningsfull och god jul samt ett fantastiskt nytt marthaår!

Frida Nylund, tf. verksamhetsledare och personalen på Marthaförbundet

Svinnkampen aktuell inför och efter jul

Det gäller att tänka till både före och efter julen för att undvika matsvinn. Marthaförbundets kampanj Svinnkampen är den ständiga påminnelsen om att inte införskaffa för mycket, använda upp och ta till vara. Den tredje kampanjveckan kör i gång i dag och pågår i sociala medier fram till jul. På www.svinnkampen.fi kan du läsa mera om julens rätter och deras miljöpåverkan, ta del av hushållsrådgivare Elisabeth Erikssons tips inför juluppköpen och inspireras av restrecept baserade på juldelikatesser. Dela gärna med dig av dina egna bästa tips och recept på #svinnkampen!

Klicka här för en video om hur du gör rocky road – barnsligt gott julgodis som samtidigt är en riktig skåptömmare. Nötter, kex, godis – det mesta passar i rocky road. 

Röda linjen håller öppet under julveckan

Vad gör jag åt granen som barrar, var får jag tag på ekoskinkan och finns det ett miljövänligt sätt att putsa silvret? Marthaförbundets Röda linje svarar traditionsenligt på frågor måndag 21.12 till onsdag 23.12 klockan 9–13. Svarar gör hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, telefonnumret är 010 279 7279. Du kan också mejla dina frågor till hushall@martha.fi.

Julstämning på martha.fi

Julgröt på spelt, kryddkaka, knäck, Marthas glögg, julig tiramisu, rödbetstzatziki … Vi bjuder på de bästa julrecepten i receptbanken på recept.martha.fi.

Julmys med Marthapodden

Inför jul publicerar vi två podcastavsnitt: God, miljömedveten jul och Närproducerat på julbordet. Redan i dag kan du lyssna på det första avsnittet, gå in och låt dig inspireras på martha.fi, iTunes eller Soundcloud.com/marthaforbundet. Avsnitt nummer två publicerar vi på fredag.

Berätta din historia om er Marthastuga!

Visste du att det finns över 2 000 föreningshus i Finland? Finlands Hembygdsförbund samlar för tillfället in historier om olika föreningshus till en illustrerad bok och en webbplats som görs med anledning av Finlands hundraårsjubileum år 2017. Man letar efter alla typer av berättelser med anknytning till föreningshus, men i synnerhet är man intresserad av personliga minnen och erfarenheter som är på något vis speciella, ovanliga eller roliga. Berättelserna kan anknyta till verksamheten, personer, själva byggnaden eller till vad som helst som du tycker är värt att berätta. Intresserad? Gå in och läs mera här.

Julstängt på kansliet

Vi håller julstängt från och med den 22 december och öppnar åter den 7 januari 2016.

Hej,

Vi närmar oss slutet av år 2015. Ett tydligt tecken på det är att förbundets höstmöte står för dörren. På lördag samlas nästan 160 marthor på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Vid mötet behandlas bland annat verksamhetsplan, budget och medlemsavgiften för år 2016. Många viktiga beslut för att vårt Marthaförbund ska kunna gå vidare, men jag ser också fram emot den känsla av gemenskap som alltid blir så påtaglig vid dessa möten. Marthor från alla delar av Svenskfinland och Åland som möter upp. Sorlet, kramarna och skratten. Kloka beslut för förbundets bästa.

Väl mött på höstmötet!

Frida Nylund, tf. verksamhetsledare

Svinnkampens julkampanj

Den 17–23 december är det dags för Svinnkampens tredje kampanjvecka. Den här gången fokuserar vi på inköpsplanering inför julfirandet, vad man kan göra av resterna efter julen och hur ett klimatsmart julbord egentligen ser ut. Kampanjen pågår som tidigare kampanjveckor på förbundets hemsidaFacebook, Instagram och Twitter samt på Pinterest. Dessutom utkommer vi med en podcast med fokus på miljösmarta val på julbordet och flera videoklipp. Ytterligare samarbetar vi med utomstående kanaler, såsom dagstidningar och podcasts, för att få största möjliga spridning på budskapet. Hjälp oss gärna att sprida budskapet om en miljövänlig och matsvinnsfri jul i dina kanaler!

Missa inte heller videon Biffens väg, som vi lanserar tillsammans med miljöorganisationen Natur och Miljö måndagen den 23 november. Håll utkik på martha.fi och Facebook.

Julpyssel på nätet

I början av december öppnas Ungmarthas traditionella elektroniska julkalender på nätet. Bakom luckorna i kalendern döljer sig inspirerande recept av vinnaren i tv-programmet Hela Finland bakar 2014 Anders Wikström, enkla och roliga julpyssel för barn och föräldrar samt tips på hemmagjorda julgåvor som kan passa pysselroade barn i såväl skolor som på daghem och eftisar. För julkalenderns grafiska utförande står grafikern Peter Nyberg på mediebyrån Ivermedia.

Ansök om föreningsstöd i februari

I februari 2016 har alla marthaföreningar möjlighet att ansöka om föreningsstöd från Svenska kulturfonden. Ansökningsformuläret är öppet på förbundets hemsida under tiden 1–28.2.2016. Observera att marthaföreningarna numera lämnar in sin ansökan direkt till Marthaförbundet, inte till Svenska kulturfonden. Mera information om föreningsstödet finns i Martha nummer 6/2015. På frågor svarar utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi, tfn 044 280 6609.

Bidrag för popup-evenemang för barn och unga

Under år 2016 beviljar Ungmartha bidrag för olika popup-evenemang, det vill säga engångshändelser där man lär ut och utgår från marthavärderingar samt arbetar med barn och unga. Om du är intresserad av att arrangera ett popup-evenemang, vänligen kontakta Ungmarthas tf. verksamhetsledare Muluken Cederborg, muluken.cederborg@martha.fi, tfn 044 280 6813. Information om ansökningsförfarandet hittar du här.

Svinnkampens skärbräda till salu!

Svinnkampens skärbräda är en läcker och funktionell detalj i köket med illustration av formgivaren Johanna Högväg  Highway Design. Därtill fungerar den i samband med matlagning som en ständig påminnelse om att använda hela råvaran, och således minska matsvinnet. Skärbrädan mäter 31 x 21 cm och kan hängas upp i ett snöre. Du kan beställa den via formuläret i Marthashopen från och med vecka 48. Priset är 20 euro, portokostnad tillkommer. Beställ senast 14.12, så hinner försändelsen fram till jul.

Potatisinspiration för barn

Ungmartha och projektet Tack för maten! har utkommit med ett 16-sidigt häfte som bjuder på recept, pyssel och sapereövningar, allt med potatis i huvudrollen. Häftet kan läsas på nätet eller beställas hem via formuläret på förbundets hemsida. Potatishäftet är gratis, men portokostnader tillkommer.

Ny medarbetare på förbundet

Vi hälsar vår nya medarbetare Emilia Nyberg, 25, välkommen till Marthaförbundet! Emilia är kulturproducent till utbildningen och arbetar med förbundets information fram till slutet av januari 2016. Hon har tidigare arbetat som fotograf, skribent samt med evenemangs- och projektplanering. På sin fritid sysslar hon med scouting, åker skateboard och samlar på skivor.

 

Hej,

Den aktiva marthahösten fortsätter. Jag har försiktigt frågat mina medarbetare på marthakansliet om alla höstar är så här späckade med massvis med olika program. De skrattar litet åt mig och berättar att jo – så är det. Martha ÄR flitig.

Har du förresten redan fått ett eget potatismagasin? Om inte, ta kontakt med Marika Seger på förbundets kansli, marika.seger@martha.fi. Förbanna inte höstmörkret – tänd ett ljus!

Varma hösthälsningar,

Gilla Granberg, verksamhetsledare

Föreläsning med Ann Fernholm 3.11 

Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm gästföreläser på Arbis i Helsingfors den 3 november klockan 18–19.30. Fernholm berättar om hur en stor sockerkonsumtion påverkar våra barns kroppar och vilka effekterna är på lång sikt. De första femtio anmälda ryms med, gå in på evenemangskalendern på förbundets hemsida och anmäl dig via formuläret. I samband med föreläsningen ordnar Marthaförbundet en sockerutställning med exempel på vanliga halvdolda sockerfällor. Föreläsningen är ett samarbete mellan Helsingfors Arbis, Marthaförbundet och Minerva Kustannus Oy.

Nationella klädbytardagen 14.11

Efter fjolårets klädbytarsuccé i Ekenäs arrangerar förbundet i år klädbyte på konstverkstaden Malakta i Malax klockan 12–15. På programmet står förutom klädbyte även workshoppar och en föreläsning med ekologirådgivare Anita Storm. I år kan du även ta med dig hemtextilier. Mera information finns på Marthaförbundets hemsida.

Boka in klädbytardagen!

Många marthaföreningar är också i år med och firar klädbytardagen. Klädbyten arrangeras i Närpes, Ekenäs, Malax, Sundom, Åbo, Kimito, Borgå, Korpo, Mariehamn, Andersböle och Vasa. Läs mera här.

Om din förening eller krets gärna vill vara med och arrangera en egen klädbytardag, kontakta karin@martha.fi, så lägger hon med er på listan som går ut i ett pressmeddelande en vecka innan.

Marthaförbundets höstmöte i Helsingfors

Välkommen med på höstmöte den 21 november klockan 11–16.30 på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors! Anmälningar tas emot av petra.hognas@martha.fi senast 9.11. Årets Fredrika Runeberg-stipendiat Jeanette Björkqvist talar under rubriken Tolerans, respekt och samhällsmoderlighet och under kaffepausen ges föreställningen Shirley Valentine med skådespelaren Nina Hukkinen i huvudrollen. Hela programmet hittar du i Martha nummer 5/2015 och i evenemangskalendern. Väl mött!

Svinnkampens popup-restaurang i Åbo 21.11

Inom ramen för Marthaförbundets projekt Svinnkampen öppnar vi en popup-restaurang på Gillesgården i Åbo på restaurangdagen. Vi serverar en värmande soppa på potatis och palsternacka och till efterrätt kronans kaka – allt till ett pris av 5 euro. Projektet Tack för maten! deltar också med några sapereövningar. Närmare information via evenemangskalendern.

Utgivningsdatum för höstens Marthapoddar

Ett nytt avsnitt av Marthapodden publiceras varannan vecka. Du kan lyssna och prenumerera via Itunes eller Soundcloud. Poddavsnitten publiceras också på martha.fi och Facebook.

26.10 Kär knöl!
9.11 Bli stilsmarth!
23.11 Små barn och matvägran
7.12 och 21.12 Marthajul

Barnvänligaste platsen i Helsingfors

Har din familj en favoritplats för barn att vistas på? Det kan vara en park, en simhall, en strand … som helst är gratis. Ungmartha vill i samarbete med Luckan i Helsingfors och Svenska Kvinnoförbundet uppmärksamma Barnkonventionens dag 20.11 med en kampanj om den barnvänligaste platsen i Helsingfors. Gå in och läs mer och delta i kampanjen på Luckans hemsida

Vill du sy en mysteriepåse?

Projektet Tack för maten! tar fortsättningsvis emot så kallade mysteriepåsar. Påsarna ingår i ett materialpaket som ges till olika daghem så att de på egen hand kan arbeta med måltidspedagogik. Sybeskrivning och närmare instruktioner hittar du här.

Ny medarbetare på Marthaförbundet

Vi välkomnar ett nytillskott till vårt team på Marthaförbundet – Silvia Englund jobbar från och med oktober som tf. projektkoordinator för projektet Tack för maten! Englund har studerat kostvetenskap i Uppsala och har tidigare arbetat med projektet Gimme5 på Folkhälsan. Läs mera om Silvia här.

Rättvis kaffepaus

Som bäst pågår Rejäl handel-veckan och vi firar den med Rejäl handel-kaffe och te på våra kaffepauser. Delta också ni med Rejäl handel-kaffe på era föreningsmöten! Klicka här för att delta i en tävling där ni kan vinna kaffepaket för ett helt år.