Limpor

Artikel
  • 1 l surmjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 l rågmjöl
  • Cirka 10–12 dl vetemjöl
  • 1 tsk pomerans
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk salt

Värm surmjölken till 37 grader. Smula 50 g jäst i en bunke och häll på surmjölken. Rör ut jästen i surmjölken. Blanda ner sirap och kryddorna. Tillsätt rågmjölet och knåda ner vetemjölet lite i taget. Låt jäsa under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 3 delar. Forma varje bit till en rund platta med händer eller kavel. Rulla ihop plattan till ett avlångt bröd och nyp ihop skarven. Lägg bröden med skarven neråt på plåten och låt jäsa under bakduk. Skär några diagonala snitt i limporna innan de sätts i ugnen. Värm ugnen till 225 grader, grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 30minuter, sänk värmen till 200 grader efter ca 10 minuter.

Du kan också ladda ner och printa ut det här receptet i en illustrerad version - klicka här!