Viltgryta

Artikel

Ingredienser

Marinad till vilt:

  • 2 dl rödvin eller vinäger
  • 1 msk krossade enbär
  • 1 finskuren lök
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • hela vit- eller svartpepparkorn

Ingredienser till grytan:

  • 500 g grytbitar av älg
  • salt, peppar, rosmarin
  • 1 dl köttbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • ½–1 dl silad marinad
  • 5 enbär
  • 1–2 msk svartvinbärsgelé
  • 6–8 små lökar
  • 3 dl stekta kantareller

Anvisningar

Låt köttet stå i marinaden ca 1 dygn. Torka köttet och bryn det lite i taget i stekpanna. Salta och peppra. Lägg köttet i en gryta, häll på köttbuljong och grädde. Lägg i enbären, en nypa rosmarin och gelé. Smaka av med den silade marinaden. Låt grytan småputtra under lock ca 15 minuter. Lägg i löken och låt puttra vidare ca 30 minuter eller tills köttet är mjukt. Lägg i kantarellerna alldeles i slutet. Servera med potatismos och rotsakspytt.