Caesar à la Martha

Artikel

Ingredienser

6-8 portioner

  • 1–2 krukor romainesallad
  • 150–300 g emmentaler

Caesarsås

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1–1½ msk senap ex. Dijon
  • 1–2 viklöksklyftor
  • 2 hårdkokta (10 minuter) ägg
  • 8 ansjovisfiléer
  • Svartpeppar från kvarnen

Ört-smörkrutonger

  • 4 toastskivor
  • 25 g smör
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ dl finhackade örter. t.ex. basilika, oregano

Anvisningar

  1. Tillred såsen genom att köra alla ingredienser i matberedaren. Du kan också använda stavmixer.
  2. Skär bort kanterna från bröden och skär sedan skivorna i tärningar.
  3. Hetta upp smör och gurkmeja i en stekpanna och bryn brödtärningarna. Sätt krutongerna i en skål och blanda i de finhackade örterna.
  4. Skölj salladen och torka den med hushållspapper eller i en salladscentrifug. Riv salladen i ganska stora bitar och tärna osten.
  5. Bygg upp salladen med såsen och krutongerna i färdiga portioner eller på ett stort fat. Servera genast.

 

 

Nyheter

59482_t.jpg

Arrangera en klädbytardag!

Vill er förening, krets eller ert distrikt arrangera en klädbytardag den 18 november? Vi har tre förslag på hur ni kan gå tillväga.Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 15:35
59370_t.jpg

Ekonomitips för dig som flyttar hemifrån

Är det här hösten du flyttar hemifrån? Ekonomirådgivare Mia Wägar har samlat de bästa ekonomitipsen och råden inför flytten. Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 14:52
59400_t.jpg

Monika Mäkelä ny ekonomichef på Marthaförbundet

Ekonomie magister Monika Mäkelä blir ny ekonomichef för Marthaförbundet. Nuvarande ekonomichefen Annéa Forss avgår med pension efter 38 år i tjänsten.Läs mera »
Publicerad 09.08.2017 kl. 09:30
59293_t.jpg

Fira Martha

Marthas namnsdag den 26.7 firas på bästa sätt med en marthabakelse till kaffet. Läs mera »
Publicerad 18.07.2017 kl. 16:38
59077_t.jpg

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Det är semestertider. En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt?Läs mera »
Publicerad 21.06.2017 kl. 14:38
58840_t.jpg

Jenni Haapala ny kursledare på Marthaförbundet

Från och med hösten förstärks Marthaförbundets hushållsteam med en kursledare. Jenni Haapala, ämneslärare i huslig ekonomi och hälsolärare, kommer att jobba med kurser i matlagning och vardagshantering främst inom projektet Hantera vardagen. Läs mera »
Publicerad 09.06.2017 kl. 17:00
58773_t.jpg

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter! Läs mera »
Publicerad 07.06.2017 kl. 11:36

Evenemang

08.09
Slättens Mat och mystik
12.09
Väck barnens nyfikenhet för mat Fortbildning för daghemspersonal.
12.09
Naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
13.09
Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen Fortbildning för eftisledare.
13.09
Till svampskogs!
13.09
Inspiration i matvardagen En kväll för hela familjen på Ålands hotell- och restaurangskola.

Råd & tips

Text

Var förutseende!

  • Börja allra senast ungefär två veckor innan festen fundera över serveringen. Finns det något du redan nu kan förbereda och frysa ned? Här har vi samlat recept som passar bra på en examensbuffé.
  • Ta hjälp av vänner, grannar och släktingar med serveringen.
  • Se till att det finns tillräckligt med vaser
  • Kolla att det finns tillräckligt med bestick, serveringsfat, och kärl och glas av olika slag. Låna det som fattas.
  • Skaffa en gästbok. Den är rolig att titta i efteråt, samtidigt som det är lättare att minnas vem som skall få tackkort.
  • Anpassa serveringen enligt utrymme, möjligheter och resurser. Är det trångt är plockmat ett bra alternativ.
  • Det är viktigare att en present är välvald än att den är dyr! Ett bra tips för ungdomarna, som snart flyttar hemifrån, är Marthaförbundets Smartha Tips.

Maten

  • Välj säsongbetonat, närproducerat och använd naturen som skafferi.
  • Reservera tillräckligt med mat men tänk färdigt ut hur du kan ta till vara matresterna. Kan ni kanske arrangera en stor frukost eller brunch följande dag om det blir mat över? Här kan du ladda ner och printa ut vår tabell för beräkning av mängder inför fester.
  • Tänk på att många går från fest till fest den dagen, så du behöver inte beräkna mängderna som till en middag.
  • Det gör ingenting om någon sort tar slut – folk kommer och går så de vet ju inte vad som har serverats tidigare.
  • Gör utrymme i kylskåpet och kolla att det är tillräckligt kallt.

Städning

  • Städa toaletten och fyll på med rena handdukar och toalettpapper.
  • Gör utrymme i garderoben och hallen för ytterkläder.

Dukning

  • Duka med inslag från naturen! Grenar, vilda växter och stenar gör sig väl som bordsdekorationer.
  • Häll upp kranvatten i snygga kannor eller flaskor, garnera med gurkskivor eller örter.
  • Använd resttyger som bordsdukar. Av resttyger kan du även sy servetter.

 

 


 

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer