Broccolisoppa med brödkrutonger

Artikel

Den här soppan är fantastiskt god. Om man byter ut broccolin mot potatis så får man en annan fransk klassiker, crème vichoisse. Smältosten ger minst lika fyllig smak som grädde. Brödkrutonger är ett bra sätt att piffa upp lite äldre brödbitar och det blir frasigt och gott i vilken soppa som hellst.

Ingredienser

4 personer

  • 300 gr broccoli
  • 1 bit purjolök
  • 8 dl vatten
  • 1–2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½ tsk timjan
  • ½ tsk dragon
  • 1 msk vetemjöl eller 100 g smältost

Anvisningar

  1. Snitta upp purjolöken och skölj den mellan alla bladen.
  2. Skär broccolin och purjon i bitar och lägg dem tillsammans med buljongtärningen i kokande vatten.
  3. Koka tills broccolin är mjuk. Puréa soppan med en stavmixer.
  4. Tillsätt smältost eller mjölet som rörts ut i lite vatten.
  5. Koka en stund och smaksätt med kryddorna.
  6. Rosta brödtärningar i torr stekpanna, på medelvärme. Serveras till soppan. Brödtärningar går också bra att rosta i ugnen