Julpaj med plommon

Artikel

Ingredienser

  • 125 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk

Fyllning

  • 1 påse (227 g) torkade, kärnfria plommon
  • 1 ½ dl apelsinjuice
  • 2 ägg
  • 2/3 dl socker
  • 1 brk crème fraiche
  • 75 g hackad eller flagad mandel

Anvisningar

Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa ner ägget i smeten. Rör ner de torra ingredienserna och till sist mjölken i degen. Bekläd en pajform som har diametern 27 cm med degen. Koka de i bitar klippta plommonen i apelsinjuicen tills de är mjuka. Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt i skummet crème fraiche och mandel. Förena ingredienserna till fyllningen och häll den i pajformen. Grädda i 200 grader varm ugn 25–30 minuter. Servera pajen som ljummen, eventuellt med vispad grädde som smaksatts med lite konjak eller några matskedar apelsinjuice.