Speltsemlor

Artikel

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten eller fettfri mjölk
  • 5 dl speltflingor
  • 50 g jäst
  • ½ dl ljummet vatten
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 7–8 dl vetemjöl

Anvisningar

Blanda spelt och ½ l vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Rör ut jästen i ½ dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt honung, salt, matolja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.